Српске шуме препуне су дивљег самониклог воћа, а међу 1.000 врста налазе се и дивља боровница, јагода, купина, дрењина, трњина на којима поједини берачи током лета зараде солидну суму новца.

Осим зараде домаћице ове шумске изворе здравља користе за прављење сокова, џемова, али и чоколаде.

О томе је говорила и саговорница “Блиц Бизниса”, Ана Тодоровић. Она је органску чоколаду у почетку правила за себе, породицу и пријатеље. Открила нам је како ће се кретати цена чоколаде у наредном периоду, али и како је промовисала српску, дивљу јагоду.

“Драго ми је што Србија има шумску јагоду, то је реткост. У комбинацији са дивљим какаом је права ексклузива. Покушала сам да истражим да ли има дивље јагоде у другој чоколади и нисам пронашла. Тренутно је и субвенционишем”, рекла нам је она.

Илустрација: Шумске јагоде расту као самоникло биље

Шумска јагода у Србији има високу цену по килограму.

Ове године није била родна година, па је њена цена и већа. Тренутно, према речима произвођача слаткиша, она се креће од 70 евра по килограму (раније) до садашњих 160 евра.

Шумска јагода ( лат. Fragaria vesca) расте на светлим местима у шумама, у трави и поред путева и планинама на надморској висини до 1.500 метара. Мирисне зреле јагоде које сазревају од маја су најукусније шумско воће. Имају само 32 калорије у 100 г, изузетно су богате витамином Ц, али и влакнима.

У традиционалној медицини се користе за побољшање рада јетре и жучне кесе, за јачање срца, бубрега, код малокрвности и затвора. Занимљиво је да кад пресадите шумску јагоду из њеног природног станишта у башту, плодови губе део својих хранљивих и лековитих својстава. Могу да се једу у сировом стању, али да се прерађују и суше. Слатко и некувана мармелада од шумских јагода је најпознатији и најслађи производ овог блага природе.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/sumska-jagoda-u-srbiji-dostigla-cenu-od-160-evra-po-kilogramu/p2y3gfs

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.