Откупна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју подунавског региона, јер је доминирао инос од 500 дин/кг. Обим понуде и откупа били су на пролонеделном нивоу. Доминантна откупна цена товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, износила је 350 дин/кг у седмици за нама у кланицама на територији јабланичког региона, а понуда грла ове категорије говеда била је просечна. У кланицама на подручју рашког региона вршен је откуп товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, по доминантној цени од 365 дин/кг. За откупљену телад СМ расе кланичари су плаћали 700 дин/кг и 280 дин/кг за откупљене краве за клање, као и претходне седмице. Кланичари са подручја Ниша и околних места протекле су седмице откупљивали товне бикове СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, по доминантној цени од 380 дин/кг, а обим откупљених грла био је просечан. Најчеша откупна цена телади у седмици за анама износила је 650 дин/кг у кланицама на подручју пиротског региона. Такође, је вршен откуп товне јунади, телесне масе преко 480 килограма, по цени од 380 дин/кг и крава за клање СМ расе, по цени од 280 дин/кг. Забележена је добра понуда ових категорија говеда.

Поскупљење прасади

Обе категорије прасади биле су скупље у односу на претходни период на пијаци живе стоке у Чачку. За прасад телесне масе до 15 килограма купци су требали да одвоје 550 дин/кг, док је у категорији прасади од 16 до 25 килограма, доминирао износ од 500 дин/кг. Поред њих могле су се купити товне свиње, које су се продавале по цени од 300 до 350 дин/кг у зависности од категорије од 300 до 350 дин/кг и крмаче за клање по цени од 250 дин/кг. Откупна цена прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју подрињског региона, пошто је доминирао износ од 560 дин/кг. За разлику од њих виша је била откупна цена товних свиња, телесне масе од 80 до 120 киограма, јер се откуп најчешће обављао по цени од 230 дин/кг. Пад продајне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма, забележен је у првој седмици марта и на сточној пијаци у Смедереву. Најчешће су се могла пазарити по цени од 500 дин/кг. Прасад телесне масе од 16 до 25 килограма била су скупља током протекле седмице на сточној пијаци у Краљеву, јер је доминирао износ од 450 дин/кг. Поред прасади могле су се пазарити приплодне назимице по доминантној цени од 35.000 динара по грлу и крмаче за клање по цени од 270 дин/кг.. За откупљену прасад телесне масе од 16 до 25 килограма, одгајивачи на подручју Ниша и околних места добијали су од кланица 500 дин/кг, као и претходне недеље.

И јагњад скупља

На сточној пијаци у Пожаревцу дошло је до раста цене јагњади на доминантних 500 дин/кг. У кланицама на подручју браничевског региона евидентиран је пад откупне цене шиљежади у односу на претходни период. Доминирао је износ од 230 дин/кг. Поред њих вршен је откуп оваца, по доминантној цени од 200 дин/ кг. Понуда и откуп били су на прошлонедељном нивоу. Откупна цена јагњади била је виша у односу на последњу седмицу фебруара у кланицама на подручју рашког региона, јер се откуп најчешће одвијао по цени од 530 дин/кг. Доминантна цена јагњади износила је 520 дин/кг, а за јарад су потенцијални купци требали да издвоје 400 дин/кг. У понуди је било и овнова за приплод по цени од непуно 30.000 динара по килограму и овцаца по цени од 220 дин/кг. Раст откупне цене јагњади евидентиран је и у кланицама на територији подрињског региона. Најчешће се откуп обављао по цени од 570 диин/кг. Одгајивачи са подручја Смедерева су протекле седмице на сточну пијацу у овом граду, за продају, довезли јагњад, шиљежад и овце. За јагњад су могли добити 570 дин/кг, за шиљежад 300 дин/кг и за овце 270 дин/кг као и претходне седмице.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.