У атару катастарске општине Кула, у близини Планинарског дома, пронађено је неколико угинулих примерака срнеће дивљачи. Надлежне службе су реаговале правовремено и у складу са својим овлашћењима, те су тако обавиле увиђај и узеле потребне узорке, док су записник о овом немилом догађају направили и полицајци из Куле, наводи Q медиа.

Управник ловишта, Слободан Бедичин, рекао је да је, овим угинућима, фонд срнеће дивљачи готово преполовљен. Такође, Бедичин је истакао да, иако узрок још увек није утврђен, постоји сумња да су срне угинуле због неадекватног тровања глодара од стране неодговорних пољопривредних произвођача:

„Ми још увек не можемо знати колика је штета учињена и не верујем да ћемо то икада сазнати. Многе јединке срнеће дивљачи нису угинуле као ове овде, већ су се завукле у неки парлог и грмље које не можемо све претражити. Чињенично стање је да су наша крда срнеће дивљачи у овом моменту, рекао бих, скоро преполовљена. Шта је тачан узрок овоме надлежне инспекције које су изашле на терен ће утврдити. Лично, рекао бих да је у питању тровање мишева од стране неодговорних пољопривредних произвођача. Желим да нагласим да је оваквим начином тровања глодара направљен општи поремећај у природном станишту, а самим тим и у нашем ловишту.

Како наводи Бедичин, нису само срне страдале.

“Ради се о томе да смо налазили угинуле јединке срнеће дивљачи, лисица, зечева, фазана, јастребова, орлова, врана галебова и многих других јединки. Последице ћемо трпети једно догледно време док се тај природни ланац поново не формира онако како у природи и треба да буде. Ову годину називају годином мишева и то јесте тако, пошто смо од ране јесени приметили веома много глодара на нашим њивама, али таквих година је било и биће и убудуће. На сваких 20-25 година се појављују године где се појављују и хрчкови, али на један овакав начин не може да се ради. Дакле, свако ко је купио отров на паковању истог може да прочита препоруку на који начин правилно треба да се користи. Међутим, наши пољопривредници због лоше цене пшенице или нечега другог сматрају да треба да направе уштеду и у томе делу да што мање ангажују радну снагу и због тога разбацивачима за вештачко ђубриво разбацују отрове или кашикицом да се не би пуно сагињали, али поред рупе.

“Нажалост, тај отров нема мирис и укус и како га једу глодари, тако га једе и дивљач. Цео ланац је поремећен из тих разлога што ће отрованог миша појести орао, соко, врана, галеб, лисица, шакал и онда смо ми изгубили компас и ствари не можемо да држимо под контролом, те значи да ћемо у догледно време имати јако велики проблем у виду можда још већег десетковања срнеће дивљачи.“

Како је дошло до страдања срна?

Према речима др Братислава Кисина,  епизезиолога Ветеринарског специјалистичког инситиута  у Сомбору, до тровања је дошло највероватније јер су срне јеле мамце за мишеве које никако није трбало остављати изнад земљишта већ у земљишту. У току је обдукција срндаћа која ће показати како су и зашто угинуле животиње и да ли су имале неку заразну болест. Међутим већ сада је јасно да се ради о тровању јер су мамци нађени у телу срна које су пронађене мртве на њивама. А мамци су пронађени на и на њивама. За ово дело прописане су  и казне, а да ли ће починиоци бити пронађени и кажњени остаје да се види.

Извор: Курир, РТВ

Фото: Print screen RTV

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.