Проучавањем римске грнчарије археолози су открили нове увиде у технике коришћене у производњи римског вина. Сазнали су како је вино изгледало, мирисало и каквог је било укуса.

Током римског периода, дошло је до значајног технолошког напретка и растуће свести о производњи вина. Ово знање се проширило по целом царству.Списи класичних римских аутора, укључујући Катона, Колумелу, Хорација, Паладија, Плинија, Варона и Вергилија, пружају увид у значај вина у римској култури, пише портал Све о археологији.

Римљани су познати по својој љубави према вину. У римском свету су се производиле велике глинене посуде – долије, за ферментацију, чување и одлежавање вина.

„Ниједна студија још није испитала улогу ових земљаних посуда у римском винарству и њихов утицај на изглед, мирис и укус древних вина“, наводе аутори студије објављене у часопису Antiquity.

Истраживачи су упоредили римску долију са сличним посудама за производњу вина које се и данас користе.

У Грузији, традиционални винари користе земљане посуде зване квеври за ферментацију. Сличност овог процеса са римском производњом вина указује да је вино направљено у старом римском свету било упоредиво са модерним грузијским вином.

Посуде су кључне за укус вина
Важан је облик посуде. Уско подножје посуде за ферментацију спречава да чврсте материје грожђа имају превише контакта са одлежаним вином, повећавајући његову дуговечност и дајући му прелепу наранџасту боју цењену у античком свету.

Закопавањем долије у земљу, температура и Пх вредност могу се контролисати, подстичући стварање површинских квасаца и хемијског једињења званог сотолон. Ово даје вину благо зачињен укус са аромама препеченог хлеба и ораха.

За разлику од металних посуда које се користе у савременом винарству, глинене посуде су порозне, што омогућава оксидацију током процеса ферментације. Према ауторима, „контролисана оксидација концентрише боју и ствара пријатне травнате, орашасте ароме и укусе сушеног воћа.“

Римљани су били свесни многих различитих техника за промену квалитета свог вина. Променом облика, величине и глине долије, као и начина складиштења, римски винари су могли да имају велику контролу над крајњим производом.

Ово истраживање наглашава вредност поређења древних и савремених техника производње вина. У неким деловима Европе данас, савремени винари чак оживљавају древне методе за производњу нових „древних“ вина.

Извор: https://www.blic.rs/slobodno-vreme/tajna-ukusa-rimskog-vina/wjwvlvx

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.