Златном медаљом за изузетне заслуге у области сточарства, председник Александар Вучић, на Сретење, одликовао је браћу Куртагић из околине Сјенице, који у свом домаћинству гаје највеће стадо оваца на Пештерској висоравни, али и на Балкану.
У суровим условима, у недрима Пештери, упорним и поштеним радом браћа Куртагић, остварили су свој сан. Остали су да живе на очевини, наставивши породичну традицију, узгој оваца, чиме се бавио и њихов отац. Прво стадо бројало је око 120 оваца, док сада током лета имају чак и 2.000 грла. Посла у домаћинству, кажу, увек је на претек, али када се воли, то што се ради, никада није тешко.
Њихов дом је у селу Читлук, ту се налази и фарма, а под кровом Куртагића најстарији је деведесетогодишњи деда Ћерим, отац браће фармера, који има осасинова, од којих четворица живе у иностранству, и једну ћерку, која је удата оближњем селу. Од овог старине је све и почело, а његову мисију наставили су наследници.
– Драго ми је што су синови наставили мојим стопама, послују добро, задовољан сам. Ниједан посао није лак, па ни овај којим смо ми одлучили да се бавимо, али најважније је радити часно и поштено, чиме се можемо подичити. Сви живимо сложно у заједници, на окупу, и шта има лепше од тога. – каже Ћерим.
Обавезе око фарме оваца захтевају присутност сваки дан и током целе године, без годишњег одмора и слободног дана, због чега се већина младих не одлучује на овај животни позив. Браћа Куртагић, доживљавају лепшу страну сточарског посла, обавезе обављају са еланом, а сваки дан на фарми испуњен је љубављу према овчарству.
Иако дан у њиховом домаћинству почиње у зору, а завршава се у вечерњим сатима, они нису желели да овакав живот замене животом у граду, истичу, овако су свој на своме и сами своје газде. Током лета, а и током зиме на фарми имају пуне руке посла. Лети када се “срађује” летина, а зими када је сезона јагњења.
– Дан нам почиње око 7 сати, прво намирујемо овце, сада у зимском периоду, пистамо јагњад да доје, па им дајемо жито, па сено, онда исто тако овцама. На подне опет намирујемо, полажемо, хранимо, појимо, па опет исто увече, и тако у круг.На руку нам иде блага зима, па овце доста времена проводе на пољу, по висовима и пашњацима. – каже један од браће Рамо Куртагић.
Посао на фарми укућани деле међусобно, свако има свој задатак који обавља, а најважније је на крају да буде одрађено све како треба. У посао су укључени сви, па када је распуст током лета и најмлађи чувају стадо.
– Овца је врло захтевна. Велики је посао око њих, велико одрицање и улагање труда и рада. Код нас постоји изрека, која каже: “Овца је господа, коју мораш да двориш 24 сата, 365 дана у години”. И заиста је тако, али када заједничким, удруженим снагама одрађујемо посао много је лакше. – рекао је Саладин Куртагић.
Трећи брат, Шефћет, завршио је Факултет политичких наука, дипломирани је политиколог, али образовање и диплома га нису навели да напусти огњиште и бави се неким лакшим послом, већ је решен остао са браћом у породичном бизнису.
– Од овчарства нас је отац школовао, борио се и живео у селу. Стицајем околности, након завршетка студија у Инстанбулу, пожелео сам и ја да се вратим у родно село, јер, где има лепше него где си рођен? – прича нам Шефћет.
Под њиховим кровом влада слога, заједништво и поштовање. Кућа броји 20 чланова, у распону старости од једне до 90 година. Држе се оне старе “Слога кућу гради”, као и “Кад чељад нису бесна, ни кућа није тесна”, што је и заслужно за њихов успех.

ВУЧИЋ НАГРАДИО РАД КУРТАГИЋА

На Сретење, поводом Дана државности, Вучић је на свечаној церемонији у згради Председништва, Златном медаљом одликовао Саладина Куртагића, у име њега и браће, за изузетне заслуге у области сточарства. Након одликовања разговарали смо са домаћинима, који су истакли посебну захвалност председнику и министарки пољопривреде, који су их овом медаљом подстакли да напредују и прошире стадо.
– Ова награда нам пуно значи, а тек када га уручи председник државе, то признање нема цену. Као најбољи сточари у Србији добили смо прознање, које нам је и уручено.  Ово је први пут у историји да се одликује неко из Сјенице, и то да га одликује председник лично. Нисмо само ми радосни, већ цео наш крај. Из свег срца се захваљујем Министарству Пољопривреде и министарки, који су ме и предложили, али и председнику Вучићу на лепом пријему. – нагласио је Саладин.
Фарма Куртагића, која се налази у Вранотићу, простире се на 900 квадрата, а у плану им је да је прошире и увећају стадо. На по неким местима имају још торова, у које овце затварају по потреби. Тешко да се у ком домаћинству на Пештерској висоравни може наћи бројније стадо од њиховог, слога и више укућана под једним кровом.
Аутор: Боривоје Илић
Фото: Дено Хонић
sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.