Након пет месеци од првог случаја болести, афричка свињска куга донела је низ проблема у сточарству, а славонске свињаре бацила је на колена. У три жупаније усмрћено је више од 33 хиљаде свиња, што је довело до поремећаја тржишта и одређених поскупљења.

Произвођачи кулена у великим проблемима

У Славонији и Барањи велик број произвођача живи од прераде меса и продаје сухомеснатих производа. Посебност барањског кулена препозната је у свету, а управо је то један од првих хрватских производа заштићених у ЕУ те међу 100 европских производа са заштићеним географским пореклом, пише Индекс. Пре две године ова традиционална храна добила је и властиту кућу с погонима и коморама.

Пет произвођача окупљених у Кући барањског кулена страхује да ће им следеће године коморе остати празне. Недостатак сировине мучи их већ дуго, све је закомпликовала и појава афричке свињске куге, због које се еутаназира све већи број свиња, а Министарство је још додатно забранило и прометовање у кругу 20 километара од жаришта.

Фото: АНУГА

“Кроз месец дана могли бисмо остати без кулена”

На својим полицама произвођач Радмила Стојковић има још само 150 комада барањског кулена. Производњу новог одгађали су већ неколико пута јер не могу доћи на ред за свињокољ због великог броја присилних клања узрокованих кугом.

“Ми смо производили цело лето и сад смо упали у проблеме пошто не можемо извући сировину. На простору Барање нема кланице, а наше свиње које узгајамо морају у кланицу у Петријевцима. Сад нам је највећи проблем јер не можемо доћи на ред у кланицу и производња ће нам стати, а због тога бисмо кроз месец дана могли остати без кулена”, казала је за Индекс Радмила Стојковић.

Проблеме им ствара то што сировине не могу довести ни из оближњих места, како су пре појаве свињске куге годинама чинили. Место у којем су набављали свињске полутке сада им је у црвеној зони. У проблемима су и они који тове свиње за произвођаче јер се овај заштићени производ мора правити од свиње која тежи бар 170 килограма, а месо се не сме куповати у дућанима.

Сухомеснати производи поскупели и до 50 одсто

Цена свињског меса током ове и прошле године расла је због низа фактора, а поскупљења на тржишту, према мишљењу произвођача, диктирала су нове и веће цене барањског кулена. Поједини произвођачи дизали су цену овог омиљеног свињског специјалитета за 20, 30 па чак и 50 посто. Извор: Б92

Србија: Месо појефтинило да би се продало

Килограм живе ваге свиња креће се од 240 до 250 динара, што им иде наруку јер је цена сточне хране пре месец дана појефтинила, додуше не у оној мери колико би требало, с обзиром на то да је вишеструко пала цена житарица.

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.