Килограм спанаћа продаје се на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду за 500 динара, мада има дана када се нуди и за 600 па и 700 динара, и купује се!
И цене другог поврћа су знатно повећане. Још само кромпир и лук коштају испод стотину динара. Црни лук кошта 70 и 80 динара, а кромпир 80 и 90 динара, и по тим ценама коштају још веза мирођије и лишће першуна, мада се до пре недељу дана ово зачинско биље продавало за стотину динара.
Килограм карфиола кошта 400 и 450 динара, а боранија шарена путерица за 350 динара и за 500 динара жута оловка, али ни једне ни друге нема свакодневно на пијачним тезгама. Парадајз и паприка продају се, у зависности од квалитета, од 180 до 250 динара. Тиквице су годинама биле будзашто, а сада коштају од стотину динара па навише. Плави патлиџан је био увек скупљи од тиквица, а сада се нуди малтене по истој цени као и тиквице, за 130 и 150 динара. Килограм купуса стаје 120 и 140 динара, док је прошле године био скоро упола јефтинији. Пијачни продавци напомињу да, упркос високим ценама, нема разлике у потражњи у односу на раније године, поврће се купује и плаћа без замерки на цене и квалитет. Знају потрошачи да је клима покварила добар род и задовољни су што на пијачним тезгама уопште има поврћа. Обрадују се када виде да има заиста квалитетног парадајза и паприке – рекао је продавац из Футога.
И у маркетима исто
Пијачне цене, углавном, прате оне у маркетима, једино буду мало ниже када велике трговине праве акције снижења. У односу на друго поврћа, само су лук и кромпир јефтинији у маркетима него на пијаци због акције „Боља цена”. Произвођачи и стручњаци за повртарство напомињу да је цене поврћа одредило наводњавање и да је оно кључно у одређивању ценовника. Доцент на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ђорђе Војновић истакао је за Дневник да је овог лета наводњавање било знатно више заступњено на отвореном простору због високих дневних температура и климе без падавина, што је утицало и да цене на пијацама буду високе.
– Наводњавање је било кључно да се одржи квалитетан род и оно је било главни трошак ове сезоне у производњи поврћа код свих произвођача – навео је др Војновић. – Практично, без наводњавања не би опстало ниједно поврће. Додуше, није било потребно само наводњавати, требало је поврће штитити и од сунчевих зрака, због чега су , као рецимо код карфиола, повртари морали листове да везују, како не би плод добио ожеготине. То је захтевало додатан труд и ангажовање сезонаца на парцелама где се карфиол гајио на мало већим површинама – истакао је др Војновић, додајући да је и код другог поврћа, такође, било послова који се не раде када годину прати смена сунца и кише.
Цене поврћа одредило наводњавање, и оно је кључно у одређивању ценовника (доцент др Ђорђе Војновић)
Мада је цена спанаћа заиста невероватна јер га није тешко гајити, доцент др Војновић напомиње да због плитког корена и бујне надземне вегетативне масе, спанаћ захтева пуно воде, па је и код овог поврћа производња поскупела због интезивног наводњавања. – Зато је на пијаци и скуп -казао је доцент Војновић.
Текст: З. Делић
Извор: ДНЕВНИК