Анализа Института за општу хемију показала је да сви слатки кремови – намази које посебно млађи радо воле да стављају у палачинке и који се могу наћи у продаји, садрже емулгаторе и додате ароме као и да су пуни штетних засићених масти. Довољно је да поједете само 50 г крема ( а то је оно једно најмање паковање ) и прекорачили сте препоручену дневну дозу у количини шећера. Ако се томе дода да након тога попијете чашу сока или још горе неко газирано пиће, поједете кришку белог хлеба, неко тесто или мастан оброк, изузетно сте „ ушли у црвено “. Често конзумирање такве хране може да доведе до озбиљног нарушавања вашег здрвственог стања као и до зачепљења крвних судова, гојазности и кварења зуба. Али вратимо се слатким кремастим намазима којих има на десетине у рафовима наших продавница.

Дакле у анализама које су урађене у лабораторији, утврђено је да готово сви кремови ( разилке су у нијансама ) садрже у 100г производа 31% уља и то оног најгорег палминог тј њен хидрогенизовани део који је најгоре могуће смеће јер је јефтино и дозвољено је да се ставља у многе слатке производе, потом 57% шећера, свега 3% лешника и 3-7% какоа.

Дакле када одлучите да филујете палачинке неким од кремова знајте да сте управо урадили исто као да сте било које уље засладили шећером преко сваке мере. Тј. помешали сте шољу шећера са шољом уља и посолили какао прахом и ето вам надева за палаћинке.

Ова два састојка ( уље и шећер ) чине 90% садржаја омиљене посластице не само деце већ и одраслих, док су лешник, како и млеко у готово занемарљивом проценту.

Илустрација: Ови намази препуни су шећера и лоших транс масти

Засићене масне киселине у виду тзв. хидрогенизоване биљне масти – палмине , најчешће стоје на декларацијама већине производа ( наполитанке, кекс, кремови, чипси, индустријски колачи и посластице, торте готово свих произвођача, сладоледи, месне прерађевине итд..) Њихова заступљеност у исхрани у већим количинама утиче на повећање нивоа укупног и ЛДЛ холестерола, који су фактор ризика за настанак кардиоваскуларних болести, рака дебелог црева и дијабетеса. Транс масноћа се понаша као засићена масноћа у организму и такоде подиже ниво ЛДЛ холестерола, а поред тога има утицај и на снижење заштитног ХДЛ холестерола. Транс масноће су у саставу производа наведене као хидрогенизована или делимично хидрогенизована биљна маст и једнако су лоше за здравље човека.

Хидрогенизована и делимично хидрогенизована уља се налазе у већини маргарина и прженој храни, а додају се и ради побољшања укуса, конзистенције и продужења трајности у скоро свим грицкалицама, кексима и крекерима.

Већина кондиторских производа и сви кекси без изузетка, чак и они који се продају ка здрави, садрже хидрогенизовану биљну маст. Само упорним читањем декларација можете код нас пронаћи неке чоколаде које немају хидрогенизовану биљну маст док сви кекси и наполитанке имају још како.

Хидрогенизоване биљне масти настају у течним биљним уљима која су прошла хемијски процес хидрогенизације додавањем атома водоника, како би за потребе технолошког процеса прешле у чврсто стање на собној температури. Дакле чиста хемија коју уносимо свакодневно а и да не знамо. Ништа не предузимамо да то спречимо а са друге стране грозимо се ако претпоставимо да смо купили неко воће или поврће које је прскано, а претходно смо се поштено најели чипса и других грицклаица док смо гледали утакмицу или омиљену серију.

Илустрација: Чоколадни намаз се често убацује и у кроасане

Због свега овога, када следећи пут пожелите да намажете палачинке неким од кремова, вратите се у доба детињства па исти замените домаћим џемом или их пуните било чиме другим. Кремови су дефинитивно постали једна од низа намирница које лоше утичу на наше здравље и требало би их избегавати и у најбољем случају потпуно искључити из употребе.

Ако баш не можете без кремова лако можете себи да направите врло здрав и укусан намаз. Лешник у количини по жељи измрвите у блендеру, помешајте са медом и додајте кашичицу какаа и ето дивног, здравог и надасве укусног намаза.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/05/23/istine-i-lazi-o-kremovima/

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.