Чили паприке, пореклом из Централне и Јужне Америке, нису само зачин, већ и извор многих здравствених користи. Иако су ботанички воће, у кулинарству се третирају као поврће. Богате су фенолним супстанцама које помажу у превенцији болести.
Ново истраживање анализирало је навике у исхрани више од 50.000 одраслих, фокусирајући се на унос свеже паприке, соса од бибера и сувих зачина.
Резултати су показали да су људи који су јели љуту, зачињену храну барем једном недељно смањили ризик од исхемијског можданог удара за 13% у поређењу са онима који је ретко или никада нису конзумирали.
Исхемијски мождани удар настаје због зачепљења артерије која снабдева мозак крвљу.
Особе које су јеле зачињену храну три пута недељно смањили су ризик од зачепљења артерије за скоро 20%, а овај ефекат је био израженији код гојазних особа.
Магични састојак је капсаицин, који убрзава метаболизам и помаже сагоревању калорија, што је нарочито корисно код гојазности.
Капсаицин је природни састојак који се налази у чили паприкама (и осталом љутим папричицама) и одговоран је за њихов љути укус. Он делује тако што стимулише рецепторе у усној шупљини који препознају бол и топлоту, што изазива осећај љутине.
Такође, студија из 2019. године показала је да чак и особе које су већ доживеле мождани удар могу да имају користи од капсаицина, јер он побољшава способност гутања хране и пића.
Илустрација: Љуте папричице може благотворно да утиче на зачепљеност носа и олакша дисање
Здравље срца
Осим тога, овај моц́ни састојак љуте папричице може благотворно да утиче на зачепљеност носа и олакша дисање, што је посебно корисно у хладнијим зимским месецима.
Друга студија је потврдила корист од једења паприке када је у питању здравље срца. Истраживачи су открили да они који редовно једу храну која садржи чили имају 26 посто мање шансе да умру од срчаних болести.
Штавише, претходна истраживања попут овог сугеришу да чили може да смањи упалу, која може да утиче на крвне судове око срца, што иначе доводи до блокада које изазивају срчани удар.
Заштита од деменције
Чили такође може да има заштитни ефекат када је у питању деменција. Иако је спроведена на животињама, студија указује на обец́авајуц́е предности капсаицина и код људи.
Наиме, научници са Универзитета Јужни Квинсленд открили су да капсаицин код пацова побољшава когницију, памц́ење и смањују вец́ формиране протеинске плакове у мозгу типичне за Алцхајмер.
Уз то, друга студија је потврдила да капсаицин ублажава упалу у мозгу која је повезана са когнитивним падом.
Неуропатски бол
Студије указују на предности употребе препарата на бази капсаицина за смањење неуропатског бола до 50 процената. Штавише, редовно узимање овог састојка, према студији, може да повец́а толеранцију на бол.
Илустрација: Капсаицин из љутих папричица има антиинфламаторна и антиканцерогена својстава
Негативне стране љутих папричица
Иако капсаицин има многе предности, попут потенцијалних антиинфламаторних и антиканцерогених својстава, његово прекомерно уношење може да изазове иритацију слузнице желуца и погорша симптоме гастритиса, чира на желуцу или рефлукса киселине.
Такође, превише зачињене хране може негативно да утиче на либидо. Студија спроведена на 373 мушкарца показала је да су они који су конзумирали зачињену храну три пута недељно или више имали смањен либидо и чак 2,5 пута већу вероватноћу за еректилну дисфункцију у поређењу са онима који су је јели ређе.
Као и у свему, кључ је у умерености.
Извор: https://zdravlje.kurir.rs/zdravlje-iz-prirode/9517944/cili-papricice-smanjuju-rizik-od-sloga-i-ciste-jetru-ali-treba-biti-oprezan