Екипа Агробизнис магазина имала је ексклузивну прилику да посети једну традиционалну месару у центру Клермон-Ферана и разговара са произвођачима и трговцима о расту цена меса у Француској. На први поглед, излог је призор за гурмане – свежа јагњетина, телетина, говедина и патке пажљиво сложене, сваки комад означен етикетом са ценом по килограму. Али иза те уредне витрине крије се сложена прича о европском тржишту меса које пролази кроз дубоке промене.
Раст цена на свим нивоима
Према анализи Института за сточарство (Institut de l’Élevage – Idele), цене меса у Француској у сталном су порасту већ четири године. Само у периоду од 2021. до 2024. просечне цене су порасле између 12 и 22 одсто, што је готово у равни са укупном инфлацијом.
У месарама, килограм свежег говеђег меса кошта од 17 до 25 евра, у зависности од квалитета и региона. Филе (Filet de bœuf) достиже чак 49,90 €/кг, док је лажни филе (Faux filet) око 24,90 €/кг. Телетина (Grenadin de veau) продаје се за 30,90 €/кг, а свињски котлет (Côte de porc frais) између 14 и 16 €/кг. Јагњећи бут (Gigot d’agneau) достиже и 26 €/кг, док се батак од патке (Cuisse de canard) креће око 25 €/кг.Тако просечна француска породица данас за килограм меса издваја скоро дупло више него пре десет година.
Пад сточног фонда и смањена производња
Француска, која је некада била водећи европски произвођач говедине, последњих осам година губи сточни фонд. Од 2017. до 2025. земља је изгубила 1,1 милион крава, што представља пад од 14%. Тај тренд се наставља, уз све мањи број нових узгајивача.
Главни разлози су:
недовољно обнављање фармера због одласка у пензију,
слаб интерес младих за сточарство,
раст трошкова сточне хране, енергената и ветеринарских услуга,
болести као што су МHE и FCO, које изазивају значајне губитке у приплоду.
Климатски удари и пад приноса
Две тешке сушне године (2020. и 2022.) оставиле су дубоке последице. Пашњаци су опустели, а производња сточне хране драстично је смањена. То је довело до раста трошкова, јер су фармери били приморани да купују додатну храну по вишим ценама.
„Све је скупље — од енергије до силаже. Сваки литар млека и сваки килограм меса сада има цену која више не може да покрије реалне трошкове производње,“ каже један произвођач из региона Оверњ.
Од фарме до месаре: како се формира цена
Према подацима Института Idele, структура цене килограма говеђег меса показује да највећи део (преко 60%) отпада на трошкове узгоја и хране, док остатак чине трошкови клања, прераде и малопродаје.
Само трошкови у кланицама и месарама порасли су за 1,5 €/кг у последње две године, а остали оперативни трошкови за 36 центи по килограму.
Потрошачке навике у промени
Иако је укупан ниво потрошње меса у Француској порастао за 6% у последњих десет година, структура се битно променила. Потрошачи све више прелазе на пилетину и свињетину, док је потрошња говедине опала за 9%, а јагњетине чак за 19%. Поред цене, расту и етички и еколошки мотиви: млађе генерације све више бирају мање, али квалитетније месо, пореклом са локалних фарми или са ознаком Label Rouge.
Европа у истом правцу
Ситуација није јединствена само за Француску. У Европској унији у последњих десет година изгубљено је више од три милиона крава, што представља пад од 10%. Највећи губици бележе се у Француској, Немачкој и Ирској, а последица је све већа зависност европског тржишта од увоза меса из трећих земаља, пре свега из Јужне Америке и Пољске.
Поуке за Србију
Француски пример јасно показује колико је стабилна сточарска производња важна за сигурност снабдевања и контролу цена. Смањење броја крава, раст трошкова и непредвидиви климатски услови довели су до тога да цена килограма говедине у месари данас представља прави луксуз.За Србију, која је у сличном процесу опадања сточног фонда, ово може бити упозорење — али и прилика да се на време изгради модел одрживе производње и фер цене за фармера и потрошача.
English
French
German
Italian


Главни разлози су:


