Ново Село код Врњачке Бање било је и ове  године, домаћин такмичења орача, у организацији Удружења грађана “Новоселац”, а у оквиру тродневне смотре под називом “Лепоте живота на селу”. Уз мало знања, мало дружења и прилично вештине, двадесетак такмичара изорало је задату дужницу. “Прва бразда” има и низ занимљивих пратећих програма који се сваке године шири новим садржајем тако да су ову обележили осим орача и здравичари.

Манифестација „Прва бразда – Ново Село“ се одржава активно од 2013. године, а прошле године је обележила јубилеј од једне деценије постојања. Организатори и покровитељи овогодишње смотре јесу Удружење грађана „Новоселац“, Рафинерија уља „Модрича“ и Агенција за безбедност саобраћаја. Институт за примену науке у пољопривреди и Скупштина општине Врњачка Бања, који су такође подржали ову манифестацију.

“Прва бразда је настала тако што смо желели да дамо значај тој првој бразди, од које заправо све и почиње. Прва је одржана пре десет година, а из године у годину смо то усавршавали, дотеривали, па смо се добро спремили и за овогодишњу коју смо назвали Смотра лепоте живота на селу. Поред такмичења орача, показали  смо све оно што се на селу догађа. Осим тога одржана је ликовна колонија, орачко посело, где смо показати традицију фолклора, старе занате, етнографију, све оно што наша села имају као свој садржај. Спремни смо и надамо се да ћемо бити добри домаћини како учесницима, тако и посетиоцима, али и нашим побратимљеним селима који се радо одазову на ову нашу сада већ традиционалну манифестацију. Од ове године новина  је смотра здравичара где је показано сво богатство те културне баштине са наших простора” – каже Жарко Марковић,  организатор матифестације.

Организатори су за ову прилику припремили бројне активности. Поред такмичења за титулу најбољег орача, и свечани дефиле трактора, припремана је и дегустација традиционалних јела и колача, сусрети сликара, Орачко посело,такмичење у Народном вишебоју, демонстрација машина у раду и наравно богат културни програм.

„По први пут организовано је и ‘Вече здравичара’ и показано је да се још увек негује традиција здравичења и на тај начин се чува културна баштина. Прво место освојио је Илија Руњевац из Требиња. Упоредо са тим Удружење ‘Новоселац’ је издало књигу Милутина Ранковића ‘Здравице, приче и по неки стих’, да се здравице пренесу на папир и тако очувају. Традиционално смо имали ‘Укус родног краја’, где су наши гости припремали јела свог краја, затим осму ликовну колонију са 15 сликара. Такмичење орача протекло је у теоријском и практичном делу, где се пријавило доста такмичара, а међу њима и жена. Новина је да заједно са Институтом за примену науке у пољопривреди – САНУ академијског одбора за село створимо бренд производа од малине који ће извозити малину на други начин, а не у сировом стању. Ми смо искористили прилику да у оквиру ове манифестације по трећи пут доделимо дипломе др Ђорђе Радић – утемељивач писмености наших пољопривредних стручњака, за најбоље ученике пољопривредних школа Србије“, истакао је Марковић.

,,Агенција за безбедност саобраћаја ће и у наредном периоду наставити са својим превентивно-промотивним активностима како ка трактористима, тако и ка осталим циљним групама. Највише нам страдају возачи старосног доба преко 65 година, као и они од 46 до 55 година. Нажалост 35 тракториста је у прошлој години изгубило живот. Када су у питању месеци када нам највише страдају то су летњи и јесењи месеци. Акценат је стављен на употребу сигурносне кабине, заштитног рама чија је главна улога да заштите возача и остале путнике, путника уколико дође до саобраћане незгоде,, каже Вељко Ћурчић из Агенције за безбедност саобраћаја.

На 11. манифестацији „Прва бразда Ново Село-лепота живота на селу и укуси родног краја“ традицонално су представљени и Град Требиње, Пољопривредна задруга Петрово поље и „Слоw Фоод Требиње-Херцеговина“, са аутохтоним производом са југа Херцеговине, грахом пољаком.

„Кували смо традиционално наше јело грах пољак који је одушевио госте ове манифестације, а тражио се и тањир више. По први пут смо учествовали на смотри здравичара и освојили сам прво место у тој категорији. Жири је здравицу окарактерисао као најбољу јер је она најприближнија била писању Вука Караџића о здравицама. Са Новоселцима се увек лепо дружимо и међусобно обилазимо. Надам се да ћете и ви посетити Требиње које обилује многим атракцијама и културно историсјким знаменитостима. Наравно да су и наши крајеви познати по доброј кухињи и квалитетним винима,, рекао Михајло Марић гост из Требиња.

Разнолика кухиња и укуси , разнолики обичаји, шаренило ношњи и овога пута су обрадовали посетиоце. Десет година уназад, сваког лета се у Новом Селу окупе орачи како би укрстили копља и показали своје вештине када је орање земље у питању.  Прва бразда је манифестација која окупи велики број људи из читаве Србије, па и шире. Из године у годину подизан је ниво ове манифестације тако да је она окупила људе до Требиња и Суботице.

,, Долазимо на овакве манифестације јер је лепо, дружимо се. Данас сам возила и трактор. Све ово радимо због очувања традиције. Ми у Влашкој имамо много манифестација којима промовишемо село и наше рукотворине и производе. Наравно да се видимо и наредне године.,, са осмехом нам прича Гордана Ивковић, такмичарка Влашка

Сви дођу са жељом да допринесу очувању традиције наших домаћина, али и да покажу умећа и обичаје свога краја. На овом такмичењу је установљена и награда ,, Др Ђорђе Радић,, која се додељује најбољим ученицима Средњих пољопривредних школа у Србији, чиме су допринели даљем развоју технологије И унапређењу пољопривредне производње.  Директор Института за примену науке у пољопривреди у Београду др Раде Јовановић,  посебно је похвалио ентузијазам и енергију организатора који недостају у руралним крајевима Србије.

,,Ново Село, има срећу што се налази у близини Врњачке Бање, важне туристичке дестинације, али се то не може рећи за друга села. Међутим, одржавање овакве манифестације је значајно, јер је то један од начина очувања културе и села, која се полако гасе. Манифестација у Новом Селу, има симболику да село  храни Србију. Оно што са поносом желим да најавим да ће манифестација “Прва бразда”, односно Удружење орача “Новоселац” бити учлањено у Светску орачку организацију,  чиме ће бити у прилици да се такмиче у орању са колегама из целог света.Ево већ трећу годину најбољим ученицима Пољопривредних школа уручујемо признање ,, истакао је Јовановић

Дефиле трактора кроз Ново Село је и туристичка атракција. Али снага ових машина не мери се киловатима, тиме се могу похвалити трактористи из Војводине, њихова моћ је у етузијазму и вољи да се манифестација „Прва бразда“ сачува као део традиције рашког округа. Такмичење орача  организовано је у мушкој и женској конкуренцији, али су И најмлађи показали своје умеће у ревијелном делу такмичења, уз посебне дозволе организатора.На жалост, ове године да ли због актуелних радова у пољопривреди или високих 38 у хладу на црту је стало двадесет такмичара.

Пољопривредна механизација убрзала је и олакшала рад онима који живе на селу и од села. Модернизација јесте донела побољшање, али је однела дух заједништва који мештани Новог села покушавају да оживе  Већина пољопривредника има дуг стаж управљања ових машина које су углавном по старосној структури за старо гвожђе јер су надмашиле године својих власника.

Такмичење јесте мотив али не и приоритет. Приметно је да и даље доминирају старије машине и то домаће линије, фабрика којих више ни нема. Можда су за музеј али и даље служе добро на њивама. Загрме, штуцају али кажу важно је да раде. Мало је проблем за делове, али сналазимо се, причају такмичари.Неке од машина су старије од њених власника, што није било важно у крајњем збиру, када су сви стали једни другима ,,на бразду,,

,, Нисам се надао, полако сам ишао, мало смо имали неке техничке проблем, земља је била изузетно сува , али на крају ето испало добро.. Нема ту неке ,,цаке,,.Ово радимо сви  и на нашим имањима, свако додуше ради другачије, али оремо сви. Земља мора да се обрађује. Овде, ето да се мало дружимо и проверимо способности.Наредне године биће ми теже, кад победиш, треба да браниш пехар.,,- каже победник Мирко Томић у конкуренцији преко 60 КС

На такмичењу је награђен и најстарији учесник Драгољуб Радичевић из Руђинаца, који има 76 године, као и најмлађи учесници. Михајило Вукомановић, учесник и победник у јуниорској конкуренцији успешније управља великом машином него што нам одговара на питања, али смо устновили да му није било тешко, да учествује већ неколико година и да трактор вози од своје шесте године, тако да је већ укњижио петогодишњи стаж.

Златица Ераковић, из Кузмина победница у Женској конкуренцији тврди да нема поделе у пословима па јој ни трактор није странац у економији на имању.

,, Има и жена орача, нема ту више неких подела, нема предрасуда. Послови морају на селу да се одрађују. Мени је данас мало било тешко да се уходам јер нисам возила свој трактор, али саме то успела. Важно је да се добро дружимо, зато ми из Кузмина смо чести гости у Новом Селу.,,

Марија нас представља на Светском купу орача

На светском првенству у орању у Летонији  од 7. до 15. октобра – нашу земљу представљаће 23-годишња Марија Сеочанац из Новог Села. У конкуренцији 50 најбољих орача из региона, Марија је била апсолутни победник изборног такмичења у Србобрану. Србија је поново чланица светске орачке асоцијације и трошкове одласка у Летонију сносиће министарство поољопривреде. Марија ће наступити у ревијалном делу.

“Ја сам од малена негде то доживљавала као нормално. Мој деда ме је први пут пријавио за такмичење овде у нашем селу.Имала сам 15 година И од тада сам углавном учествовала. Прво месту Србобрану ми је дало огрпман ветар у леђа. За мене је ово велика част и одговорност. Припреме тек крећу јер су пропозиције али и габарити машина већи. Наравно да трема увек постоји али трудићу се да оправдам поверење које ми је указано. Нисам ни слутила да ће ми вожња трактора отворити многа врата, па ево и да представљам своју земљу на једном овако важном такмичењу.,, каже са поносом Марија Сеочанац, победница Прве бразде.

Захваљујући Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србија је поново учланила у Светску орачку организацију – World Ploughing Organization (WПО), која је покренула давне 1953. године такмичење. Ове године екипа Србије би ишла ревијално, а наредне би учествовала у такмичењу, рекао је и Александар Богићевић, помоћник министарке приликом отварања Прве бразе.

,, Ми заиста желимо да помажемо младе и где год је то могуће ми се трудимо да изађемо у сусрет. Ево Маријин одлазак ће финансирати министарство, али захваљујући Марији ми данас имамо више жена на такмичењима, данас су овде четири даме“.

Млада Сања Васић је била једна од њих. Каже да активно од своје дванаесте године са дедом оре, скупља сено и ради све пољопривредне послове ато подразумева и вожњу тарктора.

,, Мислим да живот и рад на селу није тежак. Ја то волим. Хвала Марији што нас је одважила да и ми опробамо снагу са нашим ,,колегама“ у бразди. Дана ми је било ватрено крштење у такмичарском смислу, мало трема али и сува земља нису ми баш донели место које сам прижељкивала. Али важно учествовати. Да би на селу био успешан, село мора и да се воли.,, закључује ова млада дама.

Соња Цветковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.