Горан Бојовић из чачанског села Брезовице наставља традицију сушења меса на начин који су радили његови преци. Када је пост завршен, његови сухомеснати производи постају омиљени деликатеси на трпезама широм Србије, а Горан је познат по свом раду са аутохтоном расом свиња „моравке”.

– Ми овде у Брезовицама, на већој надморској висини радимо комплетну производњу. У овом периоду, најомиљенија је бела сланина. Свињу коју прерадимо овде, сушимо у сушарама. Наши производи стижу на трпезе широм Србије – казао је Бојовић за агенцију РИНА.

На свом газдинству, Горан има неколико сушара у којима месо суши на старински начин. Процес сушења се одвија на буковим дрветом уз вентилацију, што омогућава хладно димљење.

– Сушење траје мало дуже, али ови хладни зимски дани погодују квалитетном сушењу меса – објашњава Горан.

Горан је прилагодио свој рад савременим стандардима, осигуравајући да сви критеријуми буду испоштовани како би се месо сушило на традиционалан начин.

– Сада водимо рачуна о здрављу дрва и хранимо свиње домаћим житарицама. Оне конзумирају све што нађу у природи, јер су на отвореном простору од око четири и по хектара – додаје он.

 

Многи купци посете његово газдинство и одлазе одушевљени квалитетом производа.

– Стекли смо много конзумената широм Србије. Безбедност хране је приоритет, а регистрација предраде меса на газдинству је нешто што смо урадили како бисмо осигурали сигурност наших производа за људску употребу – наглашава Бојовић.

Бројне породице које купе месо од Горана редовно се враћају, што му даје мотивацију да настави да ради оно што воли.

– Повратна информација од купаца је заиста посебна и даје нам ветар у леђа – закључује Горан Бојовић.

Традиција сушења меса у Брезовицама тако остаје жива, са чврстим коренима у прошлости, али са погледом ка будућности.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/goran-iz-brezovice-cuva-starinski-nacin-susenja-mesa-proizvodi-od-moravki-na-trpezama/z22mxx7

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.