Последње седмице маја је дошло до раста откупне цене товне јунади телесне масе до 480 килограма у кланицама на подручју јужнобанатског региона,  тако да је доминантна цена износила 340 дин/кг. Откупна цена товних бикова СМ расе телесне масе преко 500 килограма била је виша у односу на претходни период у кланицама на подручју Београда и околине, јер је доминирао износ од 370 дин/кг. Пад откупне цене товне јунади телесне масе преко 480 килограма забележен је у кланицама на подручју шумадијског региона.
Наиме доминирао је износ од 340 дин/кг. За разлику од њих виша је била откупна цена крава за клање СМ расе, јер је доминирао износ од 260 дин/кг. Изостала је понуда телади, товне јунади и осталих категорија говеда на пијаци живе стоке у Крагујевцу протекле седмице. Нижа је била откупна цена товних бикова СМ расе, телесне масе преко 500 килограма у кланицама на подручју подрињског региона. Доминирао је износ од 350 дин/кг. На сточној пијаци у Краљеву није било значајнијих промена, како у обиму понуде и тражње телади и осталих категорија говеда, тако и у погледу доминантних цена.


На сточној пијаци у Чачку дошло је до пада цене јагњади у односу на претходни период, тако што је доминирао износ од 450 дин/кг. У кланицама на подручју моравичког региона је протекле седмице изостао откуп јагњади, јаради и осталих категорија оваца и коза. Доминантна откупна цена јагњади износила је 500 дин/кг у кланицама на подручју браничевског региона током последње седмице маја. За откупљену шиљежад кланичари су најчешће плаћали 230 дин/кг, а за овце 220 дин/кг. На пијаци живе стоке није било промена у погледу цена у односу на претходни период. У кланицама на подручју шумадијског региона дошло је до раста откупне цене двиски, пошто је продткле седмице доминирао износ од 210 дин/кг. Обим понуде и тражње били су просечни. У кланицама на подручју подрињског региона дошло је до пада откупне цене јагњади на доминантних 510 дин/кг и оваца на доминантних 240 дин/кг.  Кланичари са подручја јужнобачког региона по нижим су ценама откупљивали прасад телесне масе од 16 до 25 килограма и товне свиње телесне масе од 80 до 120 килограма.

Завршен састанак представника поједиих Удружења и министра др Александра Мартиновића, ово су утисци и саопштење

За откупљену прасад одгајивачи су најчешће добијали 550 дин/кг, а за товне свиње 240 дин/кг. Према извештају репортера СТИПС из Чачка протекле су седмице биле ниже цене обе категорије прасади. За прасад, телесне масе до 15 килограма, купци су требали да издвоје најчешће 350 дин/кг, док је у категорији телесне масе од 16 до 25 килограма доминирао износ од 320 дин/кг. Кланичари са подручја подрињског региона протекле су седмице оборили откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на доминантних 500 дин/кг и товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма на 240 дин/кг. На пијаци живе стоке у Крагујевцу дошло је до раста цене товних свиња телесне масе од 80 до 120 килограма, товне свиње преко 120 килограма и крмаче за клање.

Цене житарица и сточне хране

Понуда кукуруза није се значајније мењала у односу на претходни период. Настављен је тренд слабе понуде пшенице, сточног јечма, сточног брашна, луцеркиног сена и осталих компоненти за припрему
сточних хранива. За кукуруз, окруњен природно сушен купци су на пијацама у Србији протеклог месеца требали да издвоје 25 дин/кг, док је за исти производ, вештачки сушен, требало најчешће издвојити 32 дин/кг. У силосима се продаја упркос варирању од 17 дин/кг до 26 дин/кг најчешће одвијала по цени од 19 дин/кг.

Цена пшенице је на пијацама најчешће износила 30 дин/кг. Продајна цена пшенице је у силосима варирала од 19 дин/кг до 23 дин/кг, али је доминирао износ од 20 дин/кг , као и претходног месеца. Продаја сточног јечма протеклог месеца је евидентирана на пијаци у Лозници по доминантној цени од 28 дин/кг и пијаци у Чачку по доминантној цени од 30 дин/кг. Промет сточног јечма у силосима одвијао се у Суботици (19 дин/кг) и у силосима на подручју Сомбора (33 дин/кг). Сојино зрно се током маја могло купити на пет продајних места по цени од 55 до 61 дин/кг, као и претходног месеца. Није било значајније промене у погледу понуде сточног брашна, како на пијацама, тако у малопродајним објектима специјализованих за продају компоненти за припрему сточне хране, тако и на пијацама. На пијацама је цена варирала од 22 до 30 дин/кг. У малопродајним објектима је цена овог сточног хранива најчешће варирала од 23 до 35 дин/кг. Сточно брашно се могло пазарити у силосима на подручју Лознице по цени од 19 дин/кг.

Промет сојине сачме забележен је протеклог месеца у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији по цени која је варирала од 85 дин/кг до 110 дин/кг. За сунцокретову сачму су купци
протеклог месеца требали да издвоје најчешће 60 дин/кг, што указује на благи раст цене у односу на април. Сунцокретово зрно се током маја могло пазарити у силосима на подручју Суботице по цени од 52 дин/кг, што указује на пад цене у односу на предходни месец. Без значајнијих промена било је и на тржишту луцеркиног брашна у односу на претходни период на већини продајих места укљученим у СТИПС. Доминирала је цена од 50 дин/кг. Забележена је просачна понуда луцеркиног сена у балама протеког месеца. Цена је најчешће варирала од 23 до 25 дин/кг.

Извор: СТИПС

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.