После клања животиња потребно је одредити да ли њихово месо и унутрашњи јестиви органи потичу од здравих или болесних животиња. Ако потичу од болесних животиња, могу изазвати тровања људи. Њихова употреба је у том случају забрањена. Боја је једна од главних квалитативних одлика меса.

Месо здравих крава је светло црвено, суво, понекад и мекано. Месо бикова је тамно црвено, чврсто, грубо, суво и има мало масног ткива. Месо волова има тамно црвену боју, мање је грубо и проткано масним ткивом. Код свиња, месо је светло црвено, проткано масним ткивом. Јетра је глатка, сјајна и црвенкасте боје. Под притиском прста тврда и еластична. Слезина је црвенкаста у бикова и мало обла, у крава сиво црвена, више равна, сиво-смеђа у телади и оваца, у свиња црвена одмах после клања, а неколико сати касније постаје тамно црвена. Плућа су сјајна и глатка, светло црвене боје, исечен комад плућа у води плива. Бубрези су тамноцрвени, сјајни и глатки. Крв је светло црвена из артерија, а тамно црвена из вена, брзо се згрушава.

Илустрација: Боја је један од основних показатеља да ли је месо од здраве или болесне животиње

Код болесних животиња месо је мекано, влажно и љигаво. Крв је тамније боје. Жучна кесица је пуна течности (пантљичара, ехинокок). Слезина је повећана и промењене боје (то је увек знак да је животиња болесна). Плућа су променљиве боје, под притиском се осећају мекши или чвршћи чворићи. На бубрезима се могу видети мехурићи разне величине, загнојана места. Крв је бледоцрвена, водњикава или тамноцрвена: слабо се згрушава или се уопште не згрушава.

Извор: дипл. инж. Косовка Јакшић, ПССС Косовска Митровица

Извор: https://www.agrotv.net/razlike-u-izgledu-mesa-zdravih-i-bolesnih-zivotinja/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.