Јагоде мјесечарке су воће које може да се сади у јесен и прољеће, дају плодове неколико пута током године. Могу се гајити у пластеницима, баштама и саксијама. Уз одговарајићу његу, заливање, ђубрење и редовно уклањање столона, мјесечарке доносе род током цијелог љета и јесени.

Шта је потребно за садњу мјесечарки?

За садњу мјесечарки неопходно је првенствено добро припремити земљиште. То подразумијева заоравање стајњака, брнање или фрезање, зависно о типу земљишта и количини влаге, или кориштење сјетвоспремача. Унос стајњака заоравањем је неопходан јер се тако обогаћује земљиште хранљивим материјама и његовим сагоријевањем повећава се количина хумуса.

Затим је потребно набавити саднице јагода. Могу да се набаве код људи који имају јагоде, код произвођача јагода и у пољопривредним апотекама. Цијена саднице мјесечарке креће се од 0,5КМ по комаду саднице код индивидуалних произвођача, 0.7 КМ/ком код узгајивача јагода али те саднице се узгојене на стерилним подлогама те су смањени ризици од појаве бослести, и у пољопривредним апотекама гдје се цијена креће и до 1.5КМ/ком зависно од дистрибутера.

Јагода захтијева много воде и потребно јој је континуирано залијевање. Препорука агронома је да се обезбиједи систем наводњавања кап по кап. Такав систем на почетку захтијева одређена новчана улагања али се касније отплати кроз добар принос и квалитетан плод те смањеном потребом за физичким радом.

Илустрација: Гајење јагода на фолији штити их од корова а плодове од труљења

Следећа ставка је да се изабере да ли ће се јагода узгајати на фолији или без фолије.

Узгајање без фолије захтијева доста окопавања и кориштења малча, најчешће сламе. Ако се не користи малч плодови који имају директан контакт са земљиштем брзо труле и пропадају. Велика је предност кориштења фолије. Фолија штити сднице од избијања корова а плодове од труљења и пропадања.

Како засадити јагоде?

Прије него што се почне са садњом неопходно је адекватно припремити земљиште. На парцели се одреди коју површину желимо засадити. Ту се направи узвишење од земље или гредица која ће одржати јагоде на уздигнутијем нивоу. Током залијевања земљиште се спушта и јагоде могу да остану у удубинама ако се не направи гредица.

Када се направи гредица, она се залијева постепено наредна 24 сата да би се влага спустила постепено у ниже слојеве. Ако се нагло гредица залије водом то може узроковати њена оштећења те да се земљиште разнесе. Постепеним натапањем остаје облик гредице исти а слојеви се једнако натопе.

Након што се гредица добро натопи, полажу се цријева за наводњавање прије постављања фолије. Полажу се два реда цријева тако да саднице долазе са унутраашње стране цријева.

Следећи корак је постављање фолије. Фолија се простире по гредици и цријевима. Добро се затегне, бочни и чеони крајеви фолије се загрну земљом да се спријечи подизање.

Када се заврши са постављањем фолије обавља се садња јагода. Јагоде се постављају у већ изрезане рупе на фолији. Ископа се рупа на гредици кроз рупу на фолији и ставља се садница са земљом у којој је била у контејнеру.

Након завршене садње, јагоде је потребно редовно залијевати и уклањати столоне да се снага преусмјери на плод.

Извор: ПСС Републике Српске

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.