Колико ће донети рода и добити још је рано говорити, јер се берба виламета приводи крају, док берачи полке и полане тек улазе у поља. Ако се томе додају и касније сорте, коначне резултате и резиме ћемо имати тек на јесен. На жалост, ове године када је постигнута одлична цена код многих је род подбацио. Струка сугерише да борба за род наредне године, почиње са завршетком бербе у овој.

Малина, наше црвено злато, код неких је поново позлатила. Виламет се иначе интензивно бере и по оцени хладњачара и произвођача у нижим пределима тај посао ће бити готов за најдуже десет дана. Да ова култура може донети профит пример је Силајће поље, где  свако домаћинство, чији плац прелази 30 ари бар 10так има под малином. Породица Пандрц једна од њих.

,,Приводимо бербу крају, није лоше, мада је принос мањи у односу на прошлу годину. Изданци су мало затајили, опоравићемо. Последњих десет година се бавимо малинарством, производњом малине, бавимо се  породично. За даље ћемо да видимо, јер ово је и мала површина, мало јаче од 10 ари, кажем породично, као додатни приход“. каже Иван Пандрц.

Иван Пандрц

Њихова логика је да треба радити онолико колико може породица да поднесе финансијских улагања и сопственог рада, јер јер је радника све мање а импути све скупљи. А овде се очигледно улагало мада малина дође као додатни приход.

,,Ово је наш породичан посао, сви радимо, нас четворо одраслих. Породичан посао није хоби, али није ни да живимо од овога већ само да допунимо кућни буџет. Пре две године цена малине је била златна тако да је приход био изузетно добар“ наставља Иван.

Малина се као култура одомаћила у нашим крајевима пре готово пола века и доживела експанзију до те мере да је, уз кукуруз, производ којим наша држава остварује највећи девизни прилив. У местима где није било временских непогода и на парцелама на којима су примењене све агротехничке мере приноси су задовољавајући, кажу и малинари. Овогодишња цена није за медаљу, мада наш саговорник скромно истиче да је почетних 270 динара ипак нешто.

,, За сада смо ајде да кажем задовољни јер се помињала и нижа цена. Са овом хладњачаом сарађујемо дуже и стварно су коректни. Та малина јесте да нас кошта, јер колико се уложи толико се и добије. Ми свој рад не рачунамо у суму импута производње што се на крају види када подвучемо црту испод прихода, јер када би плаћали радника мало би остало ове године“наставља саговорник.

Каже добит се поштено дели на равнне части. Иначе Пандрци имају лепу плодну земљу поред Ибра тако да по мало и сточаре.

,, Имамо и мало свиња и кокошке, мајка је задужена углавном за њихово одржавање. За сада је то у мањем обиму, мада се највероватније нећемо ширити даље.  Даље ширење би изизскивало нова улагања, а она су сада мало обимна за нас. Са друге стране ми смо у предграђу Краљева тако да би велика фарма већ био проблем за околини“.

Струка је често присутна, а она каже да борба  за наредни род почиње ове године након бербе, што практично значи да треба учинити следеће, јер Иванов засад има велики напад пољских мишева имајући у виду да је малињак на обали Ибра.

,, Мишеви су ове године прилична појава. Прегледом смо уочили велико присуство јер на једном метро има чак десет активних рупа тако да нам то у овом засаду резултира мањим кретањем пупољака  асамим тим И род ће бити мањи у односу на прошлу годину. Овде је урађена квалитетна и правовремена агротехника и ,,засад“ је дао свој максимум, међутим  да би сачували корен и изданке за наредну годину мора се хитно урадити заштита од глодара. Иначе да напоменем да меру заштите малине и борбу против мишева крећемо у јесен. Ми саветујемо произвођачима да велике количине стајњака не износе у јесен, јер велике количине стајњака погодују развоју и бројности глодара а онда настају проблеми. Глодари праве тунеле, зими се хране кореновим системом. Код јачих мразева ,,голи“ корен измрзава а код јаких врућина се суши тако да нема ни квалитетних изданака“.

План код Пандрца је да део средстава уложе у противградну мрежу, а зашто то није луксуз, видели смо претходних недеља када су леденице уништиле све што им се нашло на земљи. Свакако им желимо да своје планове остваре, а причу смо направили управо због малих породичних послова који могу бити додатни извор прихода, не одузима превисе времена а опет доноси некакав приход.

Власник малињака открио своју зараду ове године, да ли је то мало или много просудите сами!

СОЊА ЦВЕТКОВИЋ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.