Товни бикови, СМ расе, телесне масе преко 500 килограма, били су скупљи минуле седмице на подручју ншавског региона, пошто су кланице са тог подручја за откупљена квалитетна грла плаћали чак 380 дин/кг. Обим откупљених грла био је просечан. На пијаци живе стоке у Пожаревцу забележен је пад продајне цене товне јунади, телесне масе од 350 до 480 килограма, пошто се продаја најчешће одвијала по цени од 500 дин/кг. Откупна цена крава за клање била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју моравичког региона. Откуп ове категорије говеда најчешће се одвијао по цени од 235 дин/кг. Приплодне краве СМ расе биле су јефтиније протекле семдице на пијаци живе стоке у Крагујевцу, јер су купци за куповину ових грла требали да издвоје 280.000 динара по грлу. Доминантна откупна цена товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма износила је 375 дин/кг током последње седмице фебруара у кланицама на подручју сремског региона.

Свиње

Прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма и товне свиње, телесне масе од 80 до 120 килограма били су скупљи, у односу на предходну седмицу, на пијаци живе стоке у Чачку. За прасад су купци требали да издвоје 480 дин/кг, а за свиње 350 дин/кг. Раст откупне цене товних свиња евидентиран је у кланицама на подручју јужнобанатског региона, јер је доминирао износ од 245 дин/кг. Поред њих вршен је откуп прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, по доминантној цени од 550 дин/кг. На пијаци живе стоке у Крагујевцу дошло је до раста цене крмача за клање, пошто је протекле седмице доминирао износ од 180 дин/кг. Идентична је ситуација била и у кланицама на подручју шумадијског региона, пошто је доминираои знос од 180 дин/кг. Прасад, телесне масе од 16 до 25 килограма, била су јефтинија протекле седмице на пијаци живе стоке у Краљеву, јер је доминирао износ од 420 дин/кг.

Овчарство

На сточној пијаци у Пожаревцу дошло је до раста цене јагњади, на доминантних 500 дин/кг.

У кланицама на подручју браничевског региона евидентиран је пад откупне цене оваца у односу на претходни период. Доминирао је износ од 200 дин/кг. Поред њих вршен је откуп шиљежади, чија је откупна цена била 250 дин/кг. Понуда и откуп обе категорије оваца био је просечан. У кланицама на подручју нишавског региона, такође је дошло до раста откупне цене јагњади, јер је у седмици за нама доминирао износ од 530 дин/кг. Јагњад су била јефтинија у односу на претходну седмицу на сточној пијаци у Краљеву, пошто су купци приликом куповине ове категорије оваца требали да издвоје 520 дин/кг. Пад откупне цене јагњади није заобишао ни кланице на посручју рашког региона. Протекле је седмице доминирао износ од 500 дин/кг. Пад откупне цене јагњади забележен је и у кланицама на подручју подрињског региона. Доминирао је износ од 550 дин/кг. Обим понуђених и откупљених грла био је на завидном нивоу.

Повољније временске прилике условие су бољу понуду кукурза, пшенице, сточног јечма, сточног брашна, луцеркиног сена и осталих компоненти за припрему сточних хранива, у односу на јануар, на продајним местима у Србији укљученим у СТИПС. За кукуруз су купци на пијацама у Србији протеклог месеца требали да издвоје 30 дин/кг, као и током јануара. У силосима се продаја кукуруза одвијала најчешће по цени од 16 до 19 дин/кг, што указује на пад цене у односу на претходни месец. Боља је била и понуда пшенице у односу на јануар. На пијацама се промет ове пољопривредне културе одвијао најчешће по цени од 30 дин/кг. Доминантна цена ове житарице у силосима износила је 20 дин/кг, као и током јануара. Слаба је била понуда сточног јечма. Могао се пазарити на четири пијаце по доминантној цени, која је варирала од 25 до 30 дин/кг. Продаја ове житарице у силосима евидентирана је у два града, па је у Суботици цена износила 19 дин/кг, а у Сомбору је цена била 33 дин/кг. У погледу понуде сточног брашна није било промена. Цена је на пијацама варирала од 22 до 28 дин/кг, што указује на благи пад цене. У малопродајним објектима цена овог сточног хранива је варирала од 19 до 35 дин/кг. Што се силоса тиче сточно брашно се продавало у силосима на подручју Лознице по цени од 21 дин/кг. Промет сојине сачме забележен је протеклог месеца у малопродајним објектима на подручју дванаест градова у Србији по доминантној цени од 100 дин/ кг.

За сунцокретову сачму су купци протеклог месеца требали да издвоје најчешће од 55 до 60 дин/кг за сунцокретову сачму, што показује благи пад цене у односу на децембар. Промет сојиног зрна евидентиран је на пет продајних места по цени од 50 до 60 дин/кг. Продаја сунцокрета је током протеклог месеца евидентирана у силосима на подручју Суботице, по цени од 50 дин/ кг, што указује на раст цене у односу на јануар. Није било промене у понуди и тражњи луцеркиног брашна, у односу на предходни период, у малопродајним објектима. Доминирала је цена од 50 дин/кг. Ни на тржишту луцеркиног сена није било значајнијих промена, у односу на јануар, па је цена најчешће варирала од 20 до 25 дин/кг.

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.