У регионима Младеновац, Шабац, Рума, Сомбор, Сента и Суботица на ловним клопкама се региструју улови Drosophila suzukii. То је штеточина која напада плодове у зрењу, полаже јаја у њих и ларве се развијају унутар плодова. Присуство ове штетне мушице може ограничити извоз.

У условима у производњи који предстоје (најава вишедневних падавина, високе вредности релативне влажности ваздуха, средње дневне температуре око 20°Ц) може се очекивати пораст популације ове штеточине.

Такође, у појединим засадима јагода је методом отресања цветова и плодова на белу подлогу утврђено присуство трипса. Поједине врсте трипса могу ограничити извоз јагода. Калифорнијски цветни трипс има карантински статус у појединим земљама где се извози наше воће.

Илустрација: Проверите засаде јагода у каквом су стању

ПИС Србије препоручује произвођачима јагода, поготово онима који су оријентисани ка извозу, да прегледају засаде на присуство наведених штеточина.

По потврди присуства, препоручује се примена препарата са повољним екотоксиколошким карактеристикама попут:

* Laser 240 SC (spinosad) 0,3 л/ха, каренца 1 дан или
* Limocide (уље поморанџе) 4 л/ха, нема каренцу

С обзиром да ће вишедневне падавине најављење у појединим регионима наше земље ограничити бербу јагода, очекује се пропадање једног дела плодова те се препоручује њихово што брже склањање са парцела јер управо они представљају идеалну подлогу за брзо умножавање мушице и нагло подизање популације!

Извор: https://www.agrotv.net/drosophila-suzukii-ozbiljno-moze-da-ugrozi-izvoz-jagoda/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.