Нега и заштита малина после бербе од изузетне је важности јер од тога зависи здравље и родни капацитети малињака наредне сезоне. Након завршене бербе у засадима малине потребно је са превентивним мерама сузбити штетне организме. Треба имати на уму да мере заштите малињака почињу у овој години, а настављају се на пролеће следеће године. Које мере треба применити када и зашто одговоре нам је дао Бранко Галовић, директор ПССС Краљево.

Овогодишња цена свакако није по мери произвођача али сви они који се баве овим послом знају да уколико желе род наредне године морају улагати сада.Нега и заштита малињака су јако важни кораци након што се берба обави, јер се на овај начин омогућава да биљке наредну сезону започну пуним капацитетом. То подразумева примену потребних агротехнички мера, али и неопходне мере заштите малине од инфекција и штеточина који се јављају после бербе.

Берба једнородних сорти малине Виламет, Микер, Фертоди, Глен… се приводи  крају. Заштита засада након бербе је од велике важности за здравствено стање и родни капацитет малињака за наредну сезону. Произвођачима се препоручује да после бербе исеку старе изданке до основе, изнесу их из малињака и спале. Уколико у време сечења старих изданака владају, или се очекују високе температуре ваздуха, пожељно је оставити одсечене изданке да штите младе изданке од јаке инсолације, па их накнадно уклонити.

Осим ових мера, после бербе је потребно предузети хемијске мере заштите против проузроковача болести и штеточина, уколико се утврди присуство симптома болести, гриња и инсеката. У малињацима то су Љубичаста пегавост изданака малине,  смеђа пегавост листа малине,  ериофидна гриња листа малине, обични паучинар,  лисне ваши, малинина мушица галица.

Како остварити троструку зараду на малинама

,,У засадима су присутне сива и љубичаста пегавост ластара малине па је неопходно уклонити све двогодишње изданке који су изнели род, како се инфекција не би ширила на младим изданцима остављеним за следећу годину. У овом периоду активна је и обична малинина мушица која прави штете изданцима и има три до четири генрације годишње. Из тог разлога, произвођачима се препоручује да се након уклањања двогодишњих ластара примени комбинација препарата на бази тебуконазола (0,075%) и бифентрина (0,05%) рано ујутру или предвече. На јесен је неопходна обрада земљишта са истовременим уносом минералних или органских ђубрива. У малињацима, пре свега са аспекта заштите биља, даје се предност обради земљишта током читаве године у односу на кошење или уништавање корова хербицидима”, каже наш саговорник

Изданци се уклањају тако што их пресечемо до земље, и оставимо неких десет дана до две недеље ту да праве хлад младим изданцима.

„Сечење изданака је операција која је логичан след животног процеса саме биљке. Пошто је њихова функција завршена, тј. дали су род и одрадили свој део посла, нема потребе више да буду ту и треба да уступе место младим изданцима који ће дати род наредне године. Такође, сечењем и изношењем старих изданака ван засада у великој мери износимо и резерве инфективног потенцијала који би могао да направи проблем младим изданцима Крајем октобра у малињаку потребно је наставити са превентивом и то применом неких од препарата на бази бакра, који сузбијају презимљавајуће облике болести и доприносе сушењу изданака малине”- препоручује Галовић.

Пожељно је након тога ове изданке  изнети  ван засада, ставити на једну гомилу и запалити како би се уништили патогени који се на њима могу наћи. Поред сечења старих изданака, треба проредити и нове изданке, избацити оштећене, оне који слабо напредују и омогућити осталим изданцима боље услове развоја.

Малину напада велики број штеточина, проузроковачи биљних болести, патогени и корови. Из тог разлога потребно је предузети мере заштите које спречавају појаву болести и обезбеђују здрав и квалитетан род.За сузбијање проузроковача биљних болести може се применити препарат на бази азоксистробина одмах након бербе и уклањања старих изданака уз додатак инсекто акарицида на бази абамектина или бупрофезина који сузбијају штетне инсекте и гриње. Петнаест дана након обављеног третмана, ако је потребно, поновити третман истим наведеним препаратима.

Погледајте колики је род малине а колико Радовић тврди да берачи наберу

,,Обиласком засада малине сорте виламет, у појединим регионима Србије регистрована су на неким изданцима карактеристична задебљања, квржице, гале и гуке различитог облика и величине. Ова оштећења настала су штетним деловањем излучевина малинине муве (галица). У задебљањима презимљава одрасла ларва, прекида спроводне судове, због чега се изданци слабије развијају и лако се ломе, што за последицу има смањење рода за наредну годину.,,

Малинина мува има једну генерацију годишње. Сузбијање ове штеточине инсектицидима ради се у периоду пред цветање малине, с обзиром да су тада одрасли инсекти активни. Зато је сада, у овом периоду потребно извршти уклањање оштећених изданака са задебљањима, њихово изношење из малињака и спаљивање.

Корови још једна опасност

Уколико се у малињацима не уништавају корови и ако се исти после бербе не уклоне, они ће бити велика конкуренција остављеним изданцима када је реч о храни и води која је најпотребнија малињацима у јулу и августу месецу и добра подлога за развој штетних организама.

,, Оно што је заиста важно је нега засада од корова, јер они, поред тога што узимају храну и воду младим изданцима, у великој мери омогућавају и повољне услове за развој штеточина и болести. Корови у малињацима сузбијају се применом механичких и хемијских мера, или комбинацијом истих. Механичке мере подразумевају примену различитих аготехничких мера: плевљење и окопавање у реду, плитко орање, дрљање, кошење и фрезирање између редова (по потреби). Поред плевљења, окопавања и фрезирања, најчешће је потребна и употреба одговарајућих хербицида, наравно на препоруку струке. Последње две године произвођачи се жале на појаву већег броја глодара, нарочито у близини река. Уколико је бројност рупа прешла праг штетности обавезно извршити третман неким од препарата на тржишту. Уколико би они остали у малињаку знатно би оштетили корен биљке чиме би дошло до деформације или још теже до суђења изданака што директно прави губитке на роду.,, наставља Галовић

Наводњавање је важна ставка у узгоју малине у њеним свим вегетативним фазама, али и након резидбе изданака, јер они млади расту све до касне јесени. Услед сушних временских услова, водни режим у малињаку добија на значају . Наравно, наваодњавање је неопходно када имамо дефицит влаге.

,, Управо ово варљиво време може бити замка. Генерално лето је било колебљиво, високе температуре комбиноване са честим падавинама могу створити слику да је влага у земљишту задовољавајућа. Треба имати на уму да земјлишта нису иста. Нека задржавају влагу, друга је само пропусте, тако да је пожељно до краја октобра наливати засаде,, сугерише Галовић.

Не треба изоставити ни чињеницу да последњих година углавном имамо сушне јесени. Михољско лето, како предвиђају метеоролози може донети низ измена у редоследу радњи.    Када је у питању прихрана, она није неопхподна мера, управо из разлога уласка биљке у период мировања. Прихраном би пробудили воћне сокове, самим тим и младе изданке који могу бити лака мета, високом мразу. Са друге стране имамо и финансијску уштеду.

За разлику од поменутих сорти малине и изнетих проблема, производња полке је у овом смислу безбеднија. Ова сорта малине се ,,коси“ те се на тај начин елиминишу заразе. Берба полке још увек траје и уколико ,,послужи“ време берачи ће радити свој посао до краја септембра. Познаваоци прилика тврде да је са полком катође било проблема у оплодњи када је након таласа поплава нагло порасла дневна температура. Нови, млади изданци су пуни цвета и рода, међутим ноћне температуре сада не погодују зрењу.

Грубе процене говоре да ће род малине у Србији бити мањи, минимум за 30% у односу на лане. Томе су кумовали нестабилне цене овог воћа, ниска улагања у производњу као последица ниске цене готовог производа али и климатски шокови, високе зимске температуре,  градоносних облаци и честе кише које су кумовале инфекцијама и трулежи. Ове године се једино Азијска воћна мушица  јавила спорадично, што је добра околност.

Соња Цветковић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.