Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација саопштила је да нуклеарна технологија у производњи хране доприноси глобалној борби против глади као и бољем јавном здрављу. Србија нема потребу да производи на тај начин, али се храна третирана нуклераним методама увози.

Др Маја Гајић Квашчев из Института за нуклеарне науке “Винча”, каже за РТС да је нуклеарна технологија у прехрамбеној индустрији безбедно и еколошко решење за боље приносе, уштеду ресурса и откривање фалсификоване хране. Напомиње да зрачење не уништава храњиве састојке, али и да имамо и опрему и кадрове који могу да открију евентуална штетна зрачења у храни из увоза.

Србија нема нуклеарни програм намењен производњи хране али се таква храна у Србију увози. Виши научни саветник Института “Винча, Маја Гајић Квашчев објашњава да се нуклеарна технологија најчешће користи за озрачивање семена како би се изабрало оно које најбоље може да одговори изазовима промењених климатских околности чиме се повећава продуктивност у узгоју одређених биљних култура.

“Такође, нуклеарне технологије помажу да се земљиште припреми за узгој биљака тако што се у земљишту неутралишу патогени. Праћењем абсорпције нутријената из земљишта и куда вода иде, омогућава се уштеда јер се наводњавање прилагођава узгоју одређене биљне врсте”, каже Гајић Квашчев.

Илустрација: Ова технологија се већ примењује у контроли квалитета маслиновог уља

Додаје да се нуклеарно и радијационо зрачење користе и у оцени безбедности и квалитета хране. Да је примена овог зрачења безбедна и да је пут од научних истраживања до комерцијалне примене дугачак.

Наш закон о безбедности хране који је усклађен са европским, храну третирану на овај начин не препознаје као небезбедну, али уколико у неком производу има зрачења које је штетно, наше лабораторије то могу да открију и таква роба би била враћена.

Гајић Квашчев каже да имамо и обучен кадар и опрему која може да открије небезбедну храну.

Указује и да је лако препознати храну за чију производњу и контролу безбедности је коришћена нуклеарна енергигија јер је то обележено на декларацији, иако често ситним словима.

Напомиње и то да је нуклеарна технологија дала добре резултате у препознавању фалсификованих прехрамбених производа. Наводи пример маслиновог уља у коме се може открити рецимо присуство уља које је већ коришћено.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5456955/nuklearna-tehnologija-u-proizvodnji-hrane—koliko-smo-bezbedni.html

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.