У рано пролеће, пре кретања вегетације, а после резидбе, пажљивим прегледом пупољака и врхова младара могу се открити, као црвене тачкице, воћне гриње познатије као црвени паук (Panonychus ulmi).

Иако је он пре свега штеточина већих интензивних и редовно штићених засада јабуке, шљиве, крушке, брескве, нектарине и винове лозе, у којима су сузбијени природни непријатељи овог сићушног прождрљивца попут бубамара, предаторских гриња и стеница, у повољним условима може населити и појединачна, бујна и негована стабла на окућницама и у мањим воћњацима.

Презимљава у стадијуму јаја. Пиљење ларви почиње у фази розе пупољка, а најинтензивније је обично почетком цветања. На двогодишњим гранама, у њиховим рачвама и пукотинама коре, током зиме виде се црвена округла јаја величине око 0,15 мм која и презиме. Када се испиле, на наличју листова се лупом могу наћи гриње црвене боје, величине од 0,3 мм до 0,5 мм. Исхраном мењају боју листа, али, када се промена уочи, штете су већ узеле маха. Ако је бројност велика, могу се наћи и на лицу листа, као и на плоду.

Илустрација: Црвени паук напада засаде шљива, јабука и другог воћа

Угрожавају и следећу бербу

Развој ларве траје око две недеље, а тек испиљене остају на наличју листа где се и хране. Женка живи од 18 до 40 дана, па се већ наредне генерације почну преплитати. Већ почетком јуна су због тога у воћњаку присутни и јаја, и ларве, и одрасле гриње. Од почетка августа, део женки почиње да полаже зимска јаја.

Ова штеточина има 6 до 7 генерација током године, свака наредна сели се на све више гране у круни и на наличју листова женке одлажу јаја, свака од 50 до 150. Када је мирно и топло време, женке се могу уочити и на лицу листова.

Оштећују лист, који мења боју, најпре у жућкасту, а затим у бронзану. Гриње исхраном повећавају транспирацију и смањују производњу хранљивих материја, те су плодови на таквим воћкама ситни. Гране на којима су оштећени листови не улазе спремно у зиму, а пупољци, на њима формирани, немају довољно хране за диференцирање у генеративне. Током јаког напада, ове гриње умеју да оштете и покожицу плодова.

Илустрација: Стручњаци саветују како да се решите ове штеточине

Избегавати фунгициде у току лета

Паноникус се сузбија акарицидима само уколико је бројност изнад прага штетности и кад су предатори ретки. Свака фенофаза развоја јабуке има другачију вредност прага штетности. При сваком наредном третману ваља наизменично употребљавати акарициде различитог механизма деловања.

Третирање је најбоље изводити увече и ноћу, користећи више течности, јер ниједан акарицид није системик, тако да гриње морају доћи у контакт с препаратом. Од инсектицида, ефикасни су специфични акароинсектициди и акарициди какви су Вертимек 018 ЕЦ ( 0,75-1,0 л/ха), Омите 570-ЕВ (0,15%), Санмајт 20 ВП (0,05%), Масаи (0,5 кг/ха), Енвидор (0,06%), Борнео (0,05%), Канемите 15 СЦ (0,18%) .

Иако су воћари навикли да горуће проблеме решавају хемијским препаратима, последњих година и та навика се мења па се заштити од црвеног паука прилази с друге стране. Упознавајући се с биологијом овог ситног прождрљивца схватили су да инсектициди и акарициди, уз црвеног паука, уништавају и предаторске врсте које им могу бити савезници у уништавању штеточине. Затим, предност у хемијској заштити ваља дати зимском прскању минералним уљима попут комбинације Галмин уље (0,3%) и Абастате (0,075%) или Милбек нок (0,2%). Поред тога, фунгициде из групе дитиокарбамата, код нас се могу набавити Супернова 72, Фитоцирам 75 С, Дизирам 76 ВГ, Тримогал 75 ВГ, Дизан ДГ НеоТек, Агроцирам, не треба користити током летњих месеци јер они штетно делују на предаторске гриње.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/nit-mane-grine-nit-veceg-problema-crveni-pauk-unistava-vocnake-evo-na-koji-nacin-da#google_vignette

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.