Професионални воћари на обронцима Фрушке горе, у намери да им производња буде исплативија, све чешће уз традиционалне воћне врсте на падинама Срема узгајају и оне којих ранијих година није било у већем броју.

– Најбоље је на великим плантажама гајити више воћака, јер ако род једног воћа подбаци, принос другог може да надомести – препорука је воћара Зорана Ђорђевић, који у Гргетегу, у општини Ириг, осим јабука и крушака гаји боровницу у саксијама.

За ово бобичаво воће, каже Ђорђевић за Дневник воћари се све чешће опредељују због овдашње климе, која доприноси да бобице пре сазру за бербу у односу на подручја где се налазе велике плантаже и произвођачи – Пољској, Немачкој, Италији, Португалији.

– Берба наше боровнице креће већ од 10. јуна и траје до 10. јула, а у то време је нема на страним тржиштима. Зато је цена навелико виша него када воћа има и на ино плантажама, па добар део домаће производње боровнице иде у извоз. Предност у гајењу боровнице огледа се и у томе што раније сазрева у односу на крушке и јабуке, и воћарима даје прилику да пре дођу до новца, прихода и зараде – објашњава Ђорђевић.

Међутим, ваља водити рачуна и о томе, како указује саговорник Дневника, да је производња боровнице скупа, због хранива, наводњавања и неопходне радне снаге.

– Током тих месец дана бербе, боровница се ручно бере четири пута и треба обезбедити новац за дневнице сезонских радника. Прва берба је најдужа, јер у гомили бобица треба узбрати оне зреле, али је у том периоду боровница и најскупља. Килограм је лане коштао од 5,5 ЕУР до 6 ЕУР. Последња берба иде најбрже, али је и цена ниска. Прошле године је килограм навелико је био свега 2,5 ЕУР – каже Ђорђевић.

Илустрација: ПОдизање засада боровнице је скупа инвестиција

Подизање воћњака је скупа инвестиција, јер захтева улагање између 50.000 до 60.000 ЕУР по хектару. Професионални произвођачи, чим боровницу ставе у саксије, одмах постављају и противградне мреже и систем за наводњавање.

– Срећом, држава даје бесповратне подстицаје за скоро целокупну производњу, а Фонд за развој Србије повољне кредите – навео је Зоран Ђорђевић.

По речима Ђорђевића, на род боровнице треба чекати више година.

– Тек од четврте, пете године, могу се очеквати приноси, око три килограма по садници, којих по хектару треба да буде, у зависности од запремине саксије, између 3.500 до 4.500 комада – наводи воћар и објашњава да боровница воли киселкасто земљиште, којег нема на обронцима Фрушке горе, и зато се сади у саксије где се ставља храниво потребно да би се воће развијало.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4655013/borovnica-sve-popularnija-na-fruskoj-gori-ulaganje-izmedju-50000-i-60000-eur

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.