У Аустралији ће бити унишени милиони чокота винове лозе, а десетине милиона остаће неискоришћено како би се смањила прекомерна производња вина која је снизила цене грожђа и тиме угрозила егзистенцију узгајивача грожђа и произвођача вина.

Пад конзумације вина широм света нарочито је погодио Аустралију, а посебно се смањила потражња за јефтиним црвеним вином, које се највише продаје на континенту.

Пети највећи светски извозник вина имао је више од две милијарде литара овог алкохолног пића или око две године производње у складишту половином 2023. године, показују најновији подаци, наводи Ројтерс.

Поједина вина се кваре док произвођачи журе да их продају по било којој цени.

Око две трец́ине аустралијског грожђа за вино узгаја се у наводњаваним унутрашњим областима као што је Грифит, где су цене грожђа пале у просеку на 200 долара по тони прошле године, што је најнижа цена деценијама.

Цена је била 659 долара по тони грожђа, показују подаци индустријског тела Вине Аустралиа.

Илустрација: Аустралија имао више од две милијарде литара вина у складиштима

Влада, која прогнозира ниже цене касније ове године, саопштила је да препознаје значајне изазове са којима се суочавају узгајивачи и да је посвец́ена подршци том сектору, иако многи узгајивачи тврде да влада може више да се ангажује по том питању.

Како би се балансирало тржиште и подигле цене, раст око четвртине винове лозе у областима као што је Грифит мора бити заустављен, рекао је Џереми Кас, шеф узгајивача вина Риверина.

То би, према рачуници Ројтерса на основу података Вине Аустралиа, довело до уништавања више од 20 милиона чокота винове лозе на 12.000 хектара или око 8 одсто укупне површине на којој се узгаја винова лоза у Аустралији.

Када је Кина блокирала увоз током политичког спора 2020. године, Аустралија је изгубила највец́е тржиште за извоз вина по вредности, наводи Ројтерс и додаје да, за разлику од Европе, Аустралија пољопривредницима не нуди никакву финансијску помоћ како би им помогла због вишка вина.

Илустрација: Цена грожђа је никад нижа свега 659 долара по тони

Иако се очекује да ће Кина поново дозволити увоз овог месеца, то неће решити проблем превелике количине вина, пошто је потражња опала много брже него на другим местима.

Нека подручја су мање погођена падом потражње, као што су Тасманија и долина Јара у Викторији, где се производи више белих вина и скупље црвено вино које постаје све популарније.

Многи узгајивачи грожђа у Аустралији сада се окрец́у производњи цитруса и орашастих плодова.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/svet/toliko-vina-da-ne-znaju-sta-ce-s-njim-unistice-loze-2493831

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.