Нектарине и брескве су различити, али сродни плодови из рода Prunus persica.
Нектарине су специфична сорта брескве, а и оне и брескве доступне су у варијанти са ијбелим и жутим „месом“ и сматрају се коштичавим воц́ем, јер обје врсте плода имају коштицу у средишту. Иако су врло сличне, нектарине и брескве се разликују по укусу, изгледу и нутритивном саставу и потенцијалних здравствених користи.
Које хранљиве материје садрже нектарине и брескве?
Нектарине и брескве су и одлични извори хранљивих материја, као што су:
- Витамин А
- Витамин Ц
- Калијум
- Ниацин
- Магнезијум
- Фосфор.
Обје врсте воц́а садрже високе нивое каротеноида (пигмената), као што су бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Брескве и нектарине су сличне у погледу калорија, угљених хидрата, влакана и протеина које садрже. На нивоу микронутријената, брескве садрже нешто веће количине витамина А, витамина Ц и лутеина. Нектарине, с друге стране садрже нешто веће количине калијума, ниацина, магнезијума и фосфора. Поред тога, нивои бета-каротена у брескви и нектаринама са жутим месом су скоро двоструко вец́и од брескви и нектарина са бијелим унутрашњим плодом. Ове суптилне варијације у боји и величини могу да утичу на садржај хранљивих материја у брескви и нектаринама, али и на здравствене предности.
Илустрација: Постоји разлика у укусу између нектарина и бресака
Разлика у укусу и текстури
Зреле брескве имају мекан осјећај у устима и веома су сочне. Брескве са бијелим месом могу да буду слађе и мање киселе од жутих. Нектарине су обично мањег плода и са мањим садржајем воде и често се сматрају слађим од својих „рођака“. Зрела нектарина има чвршц́и и уједначенији осјећај у устима и мање је сочна.
Нектарине и брескве визуелно се разликују не само по величини, већ и по текстури коже. Покожица брескве је покривена „длачицама“ док је кожица нектарина глатка на додир. Разлике у сортама и нивои зрелости брескве и нектарине могу да утичу на укус и текстуру.
Какве здравствене користи имају брескве и нектарине?
Нектарине и брескве су и одлични извори хранљивих материја, посебно витамина А, витамина Ц, калијума, ниацина, магнезијума и фосфора. Оба плода такође садрже високе нивое каротеноида бета-каротена, лутеина и зеаксантина. Такође су богати дијеталним влакнима.
1. Брескве и нектарине су одлични извори дијеталних влакана. Анализом из 2023. године испитана је веза између повец́ане количине дијеталних влакана и неколико важних маркера здравља, као што су:
- Побољшано варење
- Смањен крвни притисак
- Смањен ниво липида
- Смањена упала
- Стабилизован ниво шећера у крви.
Анализа је закључена проналаском опште везе између високог уноса влакана у исхрани и нижег ризика од укупног морталитета (укључујуц́и болести на које утичу горе наведени маркери).
Илустрација: Разликују се по величини и текстури коже
2. Побољшана когниција. Систематски преглед нивоа каротеноида у крви, којим су брескве и нектарине веома богате, открио је ограничену везу између нижих нивоа и повец́аног ризика од Алцхајмерове болести и благог когнитивног оштећења.
3. Побољшано здравље очију. Недавна истраживања открила су везу између потрошње бета-каротена и смањене прогресије макуларне дегенерације у односу на старосну доб. Ова анализа је такође открила позитивну везу између повец́аног уноса лутеина и зеаксантина и побољшане оштрине вида. Постоје обец́авајуц́и докази који подржавају позитивне ефекте конзумирања каротеноида и побољшања здравља очију, преноси Телеграф.
Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Nektarine-ili-breskve-Koje-voce-je-zdravije-i-zbog-cega/839040