Нектарине и брескве су различити, али сродни плодови из рода Prunus persica.

Нектарине су специфична сорта брескве, а и оне и брескве доступне су у варијанти са ијбелим и жутим „месом“ и сматрају се коштичавим воц́ем, јер обје врсте плода имају коштицу у средишту. Иако су врло сличне, нектарине и брескве се разликују по укусу, изгледу и нутритивном саставу и потенцијалних здравствених користи.

Које хранљиве материје садрже нектарине и брескве?
Нектарине и брескве су и одлични извори хранљивих материја, као што су:

 • Витамин А
 • Витамин Ц
 • Калијум
 • Ниацин
 • Магнезијум
 • Фосфор.

Обје врсте воц́а садрже високе нивое каротеноида (пигмената), као што су бета-каротен, лутеин и зеаксантин. Брескве и нектарине су сличне у погледу калорија, угљених хидрата, влакана и протеина које садрже. На нивоу микронутријената, брескве садрже нешто веће количине витамина А, витамина Ц и лутеина. Нектарине, с друге стране садрже нешто веће количине калијума, ниацина, магнезијума и фосфора. Поред тога, нивои бета-каротена у брескви и нектаринама са жутим месом су скоро двоструко вец́и од брескви и нектарина са бијелим унутрашњим плодом. Ове суптилне варијације у боји и величини могу да утичу на садржај хранљивих материја у брескви и нектаринама, али и на здравствене предности.

Илустрација: Постоји разлика у укусу између нектарина и бресака

Разлика у укусу и текстури
Зреле брескве имају мекан осјећај у устима и веома су сочне. Брескве са бијелим месом могу да буду слађе и мање киселе од жутих. Нектарине су обично мањег плода и са мањим садржајем воде и често се сматрају слађим од својих „рођака“. Зрела нектарина има чвршц́и и уједначенији осјећај у устима и мање је сочна.

Нектарине и брескве визуелно се разликују не само по величини, већ и по текстури коже. Покожица брескве је покривена „длачицама“ док је кожица нектарина глатка на додир. Разлике у сортама и нивои зрелости брескве и нектарине могу да утичу на укус и текстуру.

Какве здравствене користи имају брескве и нектарине?
Нектарине и брескве су и одлични извори хранљивих материја, посебно витамина А, витамина Ц, калијума, ниацина, магнезијума и фосфора. Оба плода такође садрже високе нивое каротеноида бета-каротена, лутеина и зеаксантина. Такође су богати дијеталним влакнима.

1. Брескве и нектарине су одлични извори дијеталних влакана. Анализом из 2023. године испитана је веза између повец́ане количине дијеталних влакана и неколико важних маркера здравља, као што су:

 • Побољшано варење
 • Смањен крвни притисак
 • Смањен ниво липида
 • Смањена упала
 • Стабилизован ниво шећера у крви.

Анализа је закључена проналаском опште везе између високог уноса влакана у исхрани и нижег ризика од укупног морталитета (укључујуц́и болести на које утичу горе наведени маркери).

Илустрација: Разликују се по величини и текстури коже

2. Побољшана когниција. Систематски преглед нивоа каротеноида у крви, којим су брескве и нектарине веома богате, открио је ограничену везу између нижих нивоа и повец́аног ризика од Алцхајмерове болести и благог когнитивног оштећења.

3. Побољшано здравље очију. Недавна истраживања открила су везу између потрошње бета-каротена и смањене прогресије макуларне дегенерације у односу на старосну доб. Ова анализа је такође открила позитивну везу између повец́аног уноса лутеина и зеаксантина и побољшане оштрине вида. Постоје обец́авајуц́и докази који подржавају позитивне ефекте конзумирања каротеноида и побољшања здравља очију, преноси Телеграф.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/hrana-pice/Nektarine-ili-breskve-Koje-voce-je-zdravije-i-zbog-cega/839040

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.