Одржана заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске уочи Првог свесрпског сабора

У оквиру данашњег Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“ одржана је 12. заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске, током које су два министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, др Александар Мартиновић и Саво Минић, разменили потписан Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања, којим ће се унапредити и ојачати сарадња између две Министарства пољопривреде. Заједничкој седници двеју влада присуствовали су председници Републике Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Милорад Додик, председници влада Србије и Српске, Милош Вучевић и Радован Вишковић, српска чланица Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председници парламената Србије и Српске, Ана Брнабић и Ненад Стевандић, представници Срба из Црне Горе и Северне Македоније, као и патријарх српски Порфирије.

„Потписани Меморандум о сарадњи омогућиће ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта. Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају – пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања. Србија је направила крупан искорак успостављањем система еАграр који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче. Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је јако важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске“, сагласни су министри Мартиновић и Минић.

Током Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, Мартиновић и Минић свечано су отворили сталну Музејску поставку пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије у просторијама Пољо клуба, у оквиру Сектора за рурални развој. Циљ ове поставке јесте приказивање традиције, обичаја и културе српских домаћина кроз све крајеве наше земље који представљају пољопривреду и рурални туризам Србије.

Такође, на заједничкој седници двеју влада једногласно је усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, као и одлука о хитној припреми конкурса за идејно решење изградње меморијаланих центара за обележавање места страдања у Доњој Градини и у Београду.

Први свесрпски сабор „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, почео је данас служењем молебана за Републику Србију и Републику Српску у Храму Светог Саве, који је служио патријарх српски Порфирије, у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске, председника Вучића и Додика, чланова влада и грађана.

Централно обележавање манифестације данашњег сабора биће уприличено на Тргу републике, уз богати културно-уметнички програм, док је сврха сусрета слање заједничке и јасне поруке читавом свету, да су Срби сложан, јединствен народ, народ који није геноцидан и да Дрина није граница која дели, већ река која спаја један исти народ.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Foto: Tanjug/ Katarina Vasić (MPŠV)

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.