​​​​​​Можете имати башту у свом дворишту попут оних из часописа које вам одузумају дах и то без много труда. Наиме, пред вама је списак биљака које најлепше и најдуже цветају, не смета им ни јако сунце, ни хладовина, а оплемењују простор на импресиван начин.

Петунија

Обична петунија је мала биљка до 30 цм висине. Данас је сортимент толико узнапредовао да је тешко направити разлику између ових малих семенских петунија, оних које су полупузавог стабла и висеће семенске петуније. Раст је од усправног преко полуполегљивог до потпуно полегљивог, односно, висећег.

Цветају од раног пролећа. Зависно од сортимента, цветање се завршава у касну јесен. Плави тонови петунија врло опојно миришу, па су и најомиљеније. Одлична је и за цветне леје и за велике баштенске саксије и за све могуће комбинације и декорације.

Кугласта гомфрена

Реч је о једногодишњој биљци која расте до 30 центиметара у висину. Његове најкарактеристичније особине су разгранати изданци и вишебојни, претежно пурпурни цветови са округлим главама. Цвета од јула до октобра.

Илустрација: Петуније су једно од најомиљених врста цвећа код нас

Цинија

Цвет који личи на сунцокрет, обојиће ваше двориште прелепим жутим и наранџастим тоновима од почетка лета па до првих мразева.

Гаилардија

Гаилардија позната по називима кокарда, цвет прекривач. Увек је леп украс у жардињерама и саксијама, као и резано цвеће у вази. Ова баштенска биљка је лака за негу. Толерише и најтоплија места, док у хладовини расте у висину, а цветови су ситнији. Одговарају јој сунчана или умерено сеновита места.

Прихрањивање није неопходно, али подлога мора да буде добро дренирана. На пример, тешку и глиновиту земљу треба прво обогатити песком.

У току лета гаилардију треба повремено заливати. Добро подноси сушу, а ако је земљиште сувише влажно корење иструли и може да пропадне. Прецветале цветове треба редовно уклањати, како би цветала током целог лета.

Хортензија

Са раскошним лоптастим цветовима различитих боја и нијанси улепшавају вртове током летњих месеци. Када већина грмова и перена заврши свој период цветања, онда се буди хортензија. Чак и када немају цвет, њихови велики тамно зелени листови су занимљиви украси, и изгледају атрактивно у комбинацији са цветним перенама. Садите их као позадину нижим цветним гредицама у којима ће бити цвеће светлијих боја.

Њен цвет се развија на снажним избојцима који се развијају у пролеће. Цветне главице могу се појавити у разним облицима. Најчешће су округле, односно лоптасте, али могу бити и купасте или плочасте (што зависи од врсте). Боја цвета може бити бела, ружичаста, љубичаста или плава.

Илустрација: Кадифе су једноставне за одржавање, па се препоручују почетницима у баштованству

Кадифе

Кадифиа је прави ватрени призор за летње баште. Расте у висну од 20 цм до пола метра. Све кадифе имају усправан раст, а главна разлика је у комбинацији боја у цвету и величини цвета. Најпопуларније су оне крупног једнобојног цвета и ниског раста. Цвета од раног пролећа до касне јесени, а уколико се лепо залива, одлично се одржава у току целог лета. Мирис је доста опор и привлачи ноћне лептире који је опрашују.

Хибискус

Хибискус је биљка која припада врсти слезова, а баштенски хибискус је хибискус сиријаки, то јест сиријска ружа, и пореклом је из тих крајева. То је листопадни жбун који може да се сади појединачно и у групама.

Баштенски хибискус може да се сади у полусенци, али и на осунчаној страни, али у полусенци ће мање цветати. Добро је да се што чешће орезује како би био гушћи. Мање ће цветати, али ће цвет бити крупнији.

Лепа Ката

Лепа ката или астер се сади у пролеће, а цвета у касно лето и јесен. Иако има цветове различитих форми најпрепознатљивија је по цвету звездастог облика.

Долази нам у разним бојама, укључујући ружичасту, љубичасту, црвену и белу. У време када се друге трајнице успоравају и лагано спремају за зимски сан, лепа ката као да се баш тада буди и ужурбано улепшава, додајући лепоту потребних боја у врту.

Илустрација: Далије очаравају својом лепотом на први поглед

Далије

Постоји 14 категорија са 42 варијетета и оне се углавном разликују по висини, димензијама цвета, облику и броју латица и наравно, боји. Уместо речи, о лепоти ове предивне биљке најбоље говори сам цвет, који очарава сваког већ на први поглед. Многи сматрају да је ова врста свећа једна од најлепших.

Монарда

Монарда је домородна америчка билјка позната не само по својим привлачним гримизним цветовима које цветају током лета, већ и по свом мирисном лишћу. Витки, цевасти цветови настају у цветним главама ширине 2 до 7.5 цм у јуну и јулу. Боје цветова могу бити беле, розе, црвене, лаванда и лјубичасте.

Извор: https://stil.kurir.rs/lifestyle/zanimljivosti/219525/10-vrsta-cveca-koje-cveta-od-proleca-do-jeseni

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.