Фото: Директор ИЦЕ канцеларије у Београду Антонио Вентреска, генерални директор Веронафиере-а Маурицио Данезе, председник регије Венето Лука Заја и амбасадор Италије у Београду Лука Гори

На Београдском сајму свечано отворен највећи сајам вина у југоисточној Европи – “Wine Vision by open Balkan“, и у наредна три дана у Београду ће се пити и најбоља италијанска вина из свих крајева ове прелепе земље. Италијанска агенција за спољну трговину (ICE/ITA) у Србији у сарадњи са представницима највећег светске смотре вина Виниталy и сајмом Веронафиере, а уз подршку Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије, у Београд су довели више од 50 најпознатијих италијанских фирми из сектора винске индустрије.

Директор ICE канцеларије у Београду, Антонио Вентреска, истакао је да је главни циљ да се на овом сајму остваре озбиљни и дугорочни партнерски односи.
„У протекле две и по године увоз из Италије у Србију је у сталном порасту. Ми смо од 3,7 милиона евра у 2020, стигли до 5,6 милиона евра у првих седам месеци ове године. Чак смо претекли и Црну Гору, те смо сада на другом месту иза Северне Македоније као главни увозник у Србији – рекао је Вентреска. –Српски потрошачи значајно цене квалитетна вина, па је и цена италијанских вина порасла за 30 одсто, тако да средња цена по флаши вина износи 5,6 евра. Оно што Агенција планира је да настави овим путем, јер је за нас Србија центар балканског тржишта, чему сведочи и овај сајам. Намеравамо да надаље развијамо трговинске односе и да допринесемо тренду раста којем сведочимо“ – нагласио је директор ИЦЕ канцеларије у Београду Антонио Вентреска.

Директор ИЦЕ канцеларије у Београду Антонио Вентреска

Симболичним пресецањем врпце у бојама италијанске заставе, на институционалном штанду Агенције ИТА, председник регије Венето Лука Заја, амбасадор Италије у Београду Лука Гори, директор ИЦЕ канцеларије у Београду Антонио Вентреска, генерални директор Веронафиере-а Маурицио Данезе и комерцијални директор Раул Барбиери свечано су отворили колективну изложбу италијанских произвођача вина у Хали 2Ц Београдског сајма.
Генерални директор Веронафиере-а, Маурицио Данезе, истакао је да је жеља Италије да настави да развија вински бизнис на Балкану и у Источној Европи.

– Италија је главни снабдевач вина из ЕУ, и то је важан резултат који се може искористити за циљано позиционирање и продор, као и за привлачење купаца и промоцију учешћа на Виниталy 2024 – објаснио је Данезе.

Током трајања Сајма одржавају се и бројни Б2Б сусрети у Хали 3 Београдског сајма, са жељом да се између италијанских произвођача и српских увозника и дистрибутера започне нова или прошири већ постојећа плодоносна сарадња. На Б2Б сусретима учествује и више од 20 страних делегата из земаља региона, који су у организацији канцеларија Агенције ИТА и Владе Србије у посети овој манифестацији.
Данас, првог дана Сајма, на штанду ИТА организована су два мастер цласс-а за стручну јавност под вођством Удружења сомелијера Србије где су се дегустирала вина из Венета, Пијемонта и Ломбардије, док ће другог дана Сајма на још два мастер цласс-а бити дегустирана вина из Венета, Фурланије-Јулијске крајине, Централне и Јужне Италије.
Посетиоци ће до недеље, 19. новембра до 18 сати, имати јединствену прилику да осете прави дух Италије. Врхунски италијански произвођачи, на више од 1.000 м2, представљају висококвалитена вина, а међу њима су и аутохтоне врсте: Турбиано, Неббиоло, Пецорино, Вердиццхио, Примитиво, Амароне, Сусуманиелло и Глера.

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.