Јавни позив за подршку пољопривредницима кроз Меру 1 ИПАРД ИИИ програма биће отворен до 24. маја ове године, а пољопривредници могу да добију средства за изградњу и опремање објеката, подизање нових вишегодишњих засада воћа и подизање вишегодишњег засада садног материјала воћа и грожђа, речено је данас на информативној сесији.

Представник Одељања за управљање ИПАРД програмом Министарства пољопривреде Растко Ценић рекао је, у ЕУ инфо центру, да буџет за тај јавни позив износи око 41 милион евра и то је подршка на коју пољопривредници могу да рачунају.

Он је рекао да је Мера 1 намењена пољопривредницима – физичким лицима и привредним друштвима, пољопривредним задругама и предузетницима, односно малим, микро и средњим правним лицима.

Ценић је рекао да су, када је у питању ИПАРД ИИИ, дозволили и гринфилд инвестиције, што није био случај са ИПАРД ИИ програмом.

Подршка од 60 одсто односи се на инвестиције које се реализују у планинским подручјима, на 70 одсто подршке могу да рачунају млади пољопривредници, сертификовани органски произвођачи примарних пољопривредних производа, а додатних 10 одсто се добија за инвестиције у обновљиве изворе енергије и управљање отпадом.

„Минимална подршка може да буде 20.000 евра, а максимална милион евра. У оквиру ИПАРД 3 програмског периода један корисник може да оствари максимално два милиона евра подршке“, навео је Ценић.

Представница Сектора за одобравање пројеката Министарства пољопривреде Наташа Пантић истакла је да су стечена искуства искористили како би што више упростили систем, убрзали процес и олакшали пољопривредницима приступ средствима ЕУ.

Пантић је рекла да су поједноставили процедуре, као и да инсистирају да подносиоци захтева за средства ЕУ „прво добро ураде сопствену самопроцену“.

Она је као једну од честих грешака пољопривредника навела да подносе некомплетну понуду, достављају је рачунски неисправну, као и да пратећа документација коју подносе није комплетна.

На информативној сесији указано је и да је неопходна благовремено предавање захтева за исплату средстава ЕУ.

Представник Делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Ласло Арендаш рекао је да је за трећи циклус ИПАРД ЕУ за Србију определила 288 милиона евра, што уз кофинансирање Србије од око 90 милиона евра, износи око 380 милиона евра подршке пољопривредницима.

Он је рекао да је укупно на располагању 13 мера, као и да свака земља може да изабере које ће мере спроводити.

Арендаш је рекао да је Србија у трећем циклусу изабрала седам мера.

ТопПрес/ Извор: ФоНет

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.