Нар спада у ред најздравије врсте воћа које се хиљадама година користи у људској исхрани. Симбол је плодности а његово многобројне семенке означавају циклус живота. Код нас се користи током јесени и зиме као извор витамина Ц који штити од прехладе и грипа. Бројна истраживања су доказала да се може користити у превенцији болести срца и дијабетеса, па се овај слатки плод нашао на листи намирница које зовемо супер храна.
Воће мртвих и симбол плодности
Нар (лат. Punica granatum) је листопадни грм који може да нарасте између пет и 10 метара. Води порекло из региона који се протеже од Ирана до северне Индије, а од давнина се гаји у читавом медитеранском региону, а за бербу пристиже од октобра до фебруара. За ово воће везују се бројне легенде. У грчкој митологији, нар је познат као „воће мртвих“ јер се верује да је настао из Адонисове крви. Нар игра важну улогу у миту о богу подземља Хаду који је користио семенке нара да превари Персефону како би се вратила у подземни свет, а ова алегорија представља смену зиме и лета. Поред смрти, нар је симболизовао плодност у старој Грчкој и Риму где су невесте носиле круне плетене од листова нара, док се његов сок користио за лечење неплодности. Према древном иранском веровању, нар расте у рајском врту и веровало се да је управо он забрањено воће а не јабука.
Илустрација: Према древном иранском веровању нар расте у рајском врту и веровало се да је управо он забрањено воће а не јабука
Нар успева у толим, приморским пределима. У питању је дуговечно стабло које може да поживи и 200 година. Има бодљикаве гране са уским, сјајним дугуљастим листовима постављеним један насупрот другоме. Цветови су светло црвени са три до седам латица и плод настаје из плодника једног цвета. Сам плод се састоји од спољне тврде коре најчешће црвене боје, меког сунђерастог унутрашњег зида беле боје за које су везане многобројне ружичасте или црвене сменке богате соком. Број семенки може да варира од 200 до 1.400 у зависности од величине самог плода. Црвена боја сока произилази из присуства антоцијанина и елагитанина , а флеке од нара су врло упорне и тешко се скидају са тканина. Сок зрелог нара има киселкасти укус због ниске pH вредности (4,4) и високог садржаја полифенола. Ове јестиве семенке које се иначе зову ариле имају врло мало калорија, али пуно влакана, витамина, минерала, фолата, калијума, витамина К и Ц. Само 100 mл нара садржи 16 одсто дневних потреба организма за витамином Ц.
Међутим, највећа вредност нара лежи у чињеници да је ово воће изузетно богато антиоксидансима, једињењима која помажу у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима.
Илустрација: Ово воће је богато антиоксидансима који помажу у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима
Зашто је добар сок од нара?
Бројна научна истраживања су открила да сок од нара умањује факторе ризика од срчаних болести који могу водити артеросклерози и кардиоваскуларним обољењима. Израелски научници су открили да узимање око 56 грама сока од нара дневно у периоду од годину дана доводи до смањења горњег крвног притиска за око 21 одсто и знатно појачава проток крви у срце. Конзумација нара има превентивни ефекат на губитак коштане масе што доприноси здрављу костију посебно код жена због лучења естрогена приликом његове конзумације. Нар се препоручује спортистима после напорних тренинга зато што помаже опоравак мишића, а посебно је добар за оне који доста трче на терену. Нар има антиоксидативну активност три пута већу од црвеног вина и зеленог чаја, па поможе у борби против упала у организму, а пацијенти са дијабетесом типа 2 који су конзумирали сок од нара сваки дан имали су мање маркере упале након 12 недеља.
Ово воће побољшава памћење, јача имунитет, чува здравље зуба, уништава ешерихију коли и стафилококе, успорава старење, чува здравље срца и крвних судова, побољшава еректилну функцију и подиже квалитет сперме. Али, без обзира на бројне бенефите по људски организам нар има висок садржај киселина па може да утиче на зубну глеђ, не прија особама које имају осетљивији желудац. Такође, нар не треба давати деци млађој од годину дана а након тога потребно је сок разредити са водом.
Илустрација: Нар се може додавати у салате и сосеве
Осим као сок нар се у исхрани може користити као додатак за сосеве и умаке или једноставно семенке овог воћа додајте у салату. Од семенки нара се прави и врло квалитетно и здраво уље које се може примењивати локално и орално у козметичке и медицинске сврхе. Ово уље има естрогенска, антиупална и антимикробна својства па олакшава тегобе женама у менопаузи као што су валунзи, промене расположења, ноћно знојење и мањак либида. Због свих ових својстава није ни чудо што многи народи света нар сматрају за дар Бога који чува здравље.
Извор: Агробизнид магазин