Мирјана Дуковић и Даница Виторовић из Доње Беле Реке, недалеко од Нове Вароши, протеклих месец дана биле су најтраженије раднице у овом крају. У колико су малињака ушле, ни саме не знају да кажу.
Зимско Сунце и летње дневне температуре још су средином марта месеца ове две вредне планинке измамиле у њиве. И пре првих радова у својим малињацима, кренуле су у надницу кроз села, прво је на реду било везивање. Из дана у дан, звали су их домаћини са свих страна, па су протеклих месец дана имале пуне руке посла.
У планинским селима овог краја, причају нам, углавном су остала старачка домаћинства, па су домаћини немоћни само са укућанима да обраде све засаде малине. Посла је пуно, а радне снаге никада мање. Са обрадом су кренули још у марту, а ових дана приводе крају везивање младих ластара, па настављају са окопавањем и плевљењем.
Протеклих месец дана, ове две надничарке, обишле су малињаке у планинским селима три општине, од Ариља, преко Чајетине, до Нове Вароши. Па иако владају планинска клима и сурови услови, ипак Љубиш, Бела Река и Висока, имају доста земљишта под засадом малине. И рађају, кажу, добро, па их је потребно на време обрадити.
– Пуно је посла, наручито у нашим брдским селима где су старији људи па не могу сами да заврше све радове, и тада зову нас. Одазовемо се свима, где год можемо да стигнемо да урадимо. Најважније је да не обећамо где не можемо да стигнемо. Сада су и дани дужи, па се до ноћи “сила” посла одради, није лако, али овај посао, бар нас две, не доживљавамо као терет, већ радимо са лакоћом – каже Мирјана.
Везивањем малине одређује се судбина нових, младих, ластара, јер се приликом везивања одвајају они који су бољи и лепши  и они се везују за жице за предстојећу родну сезону. Овим се обично започињу први пролећни радови у малињацима, а сва остала обрада око њих следи након тога.
– Везивање је један од најважнијих и најодговорнијих радова у малинарству, многи и који могу, не желе ово да раде, него позову нас две. У колико смо само малињака ушле овог пролећа, ни саме не знамо да кажемо. Прво смо кренуле да радимо у нашем селу, а онда и у свим околним – додаје Мирјана.
Пољопривредом се, кажу, баве целог века, обе су удате у село, па им друго није ни преостајало, него да заволе пољопривреду и од ње да живе. И Мирјана, и Даница, у својим домаћинствима гаје малину, па су знање, умеће и вештину око њене обраде стицале годинама. Овог пролећа, и пре првих радова у својим засадима, кренуле су у надницу код других, па им се многи у селу диве.
Сматрају их вредним и поштеним радницама, па се нико не двоуми да ли да их позове. Мештани Беле Реке, рекли су нам, овогодишње везивање препустили су њима, јер како су истакли, посао обављају професионално и газде немају обавезу око њих, осим да им покажу где се малињак налази.
За 10 сати њиховог рада, дневница је 5.000 динара, оне су задовољне, али и газде код којих раде. Дан им, кажу, уз разговор и шалу, прође веома брзо, тако да им сваки наредни радни дан не пада тешко. Још увек се одазивају ко год их позове у “везивање”, мада су углавном тај део посла у овом крају завршили.
– Баш одавно радим овај посао око малина, од везивања, копања, плевљења, брања… Ништа ми што се тога тиче није страно, али малинарство, иначе, захтева пуно посла и људи. Зараде има, али и рада треба. Из дугогодишњег искуства у малињацима, чини ми се, овај посао бих могла радити и затворених очију – прича нам Даница.
Сви су у страху због последица априлског мраза, а још увек је неизвесно да ли ће угрозити и ово воће. Домаћини се надају да неће, али ипак страх постоји. Што се тиче шљива у овом крају, истичу, неће их бити ни за ђем, а камоли за ракију. Мраз их је потпуно уништио и пупољци су поцрнели.
Сурова је клима под Муртеницом, под чијим падинама се и крије Бела Река. Не чуде се мештани оваквим временским неприликама, јер их је неретко чекао и снег у мају, па су на априлски већ и навикли. Због благе зиме овог пролећа и воће је поранило у овом крају, па ће можда то и бити једини разлог ако овај пролећни мраз покаже “зубе” и обере воће пре времена.
Ипак, надају се да ће све бити како треба, те да ће се исплатити сав уложен рад и труд.
Аутор: Боривоје Илић
sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.