Farma GAEC Des Pres, koja се налази у Baruptelu, у општини Thiers (Puy-de-Dôme, централна Француска), представља сјајан пример успешног породичног газдинства које комбинује сточарство и ратарство. Ова фарма, на надморској висини од 300 метара, специјализована је за узгој млечних оваца расе Lacaune, као и млечних крава. Уз три генерације које су посветиле своје животе пољопривреди, фарма је постала симбол одрживог и ефикасног узгоја у региону са изазовним климатским и земљишним условима.

Фарма располаже са укупно 330 хектара, од којих је 25% подложних поплавама. На том земљишту се узгајају различите културе, укључујући сталне и привремене пашњаке, житарице, кукуруз за силажу и зрно. У оквиру фарме раде три партнера, а помаже им један запослени, што говори о високој ефикасности њиховог пословања.

Економија ове фарме заснива се на производњи млека и узгоју јагњади. Млеко се продаје по цени од 1,10 евра по литру, док фармери добијају 155 евра по јагњету. На фарми се тренутно налази 360 млечних оваца расе Lacaune, од којих је 300 музних. Годишња производња млека износи око 70.000 литара, односно око 240 литара по овци у периоду од јануара до септембра. Млеко се испоручује приватној млекари Terre-Dieu.

Један од кључних фактора успеха фарме је стопа плодности оваца. На фарми се остварује 1,6 јагњади по овци годишње, док је проценат јагњења 75%. Овај висок проценат се одржава вештачким осемењавањем, које користи расни Lacaune и Suffolk семе за унапређење квалитета стада.

Сезона паше траје од марта до октобра, што омогућава дужи период лактације и раст јагњади. На крају циклуса, јагњад тежине између 37 и 42 килограма продају се кроз локалну задругу Copagno.

Регион у коме се налази фарма GAEC Des Pres смештен је у централном делу Француске, у департману Puy-de-Dôme, који је део веће регије Auvergne-Rhône-Alpes. Овај крај је познат по својој богатој пољопривредној традицији, али и по специфичним природним условима који захтевају прилагодљивост и иновативност у пољопривреди.

Puy-de-Dôme је вулкански крај са планинским тереном и релативно високим надморским висинама, што утиче на пољопривредну производњу. Квалитет земљишта варира, а фарму GAEC Des Pres карактеришу кисела земљишта и подручја која су делимично подложна поплавама. Ипак, овај изазован терен доноси и предности, као што су богати пашњаци и релативно чиста, нетакнута природа, што је идеално за органску и висококвалитетну сточарску производњу.

Клима у региону је континентална са израженим сезонским варијацијама, укључујући хладније зиме и топлија лета. Ови климатски услови погодовaли су развоју специфичних пољопривредних техника које комбинују сточарство и ратарство. Пољопривредници се овде често баве узгојем млечних крава и оваца, као и гајењем житарица и кукуруза, што омогућава одрживу производњу хране за стоку на локалном нивоу.

Auvergne је историјски позната по производњи млечних производа, посебно сирева, а раса оваца Lacaune, која се узгаја на фарми GAEC Des Pres, позната је као једна од најбољих за производњу млека које се користи за прављење чувеног сира Roquefort. Овај сир је производ са заштићеним географским пореклом, чиме се додатно повећава значај млечне производње у региону.

Поред тога, регион је познат и по снажном нагласку на одрживој пољопривреди и еколошкој производњи, што је у складу са модерним трендовима у пољопривреди. Фарма GAEC Des Pres, са својим фокусом на комбиновани узгој млечних оваца и крава, представља пример како се традиционална производња може успешно прилагодити савременим изазовима и захтевима тржишта.

Овај регион, богат природним ресурсима, али и историјским и културним наслеђем, остаје важно пољопривредно средиште у Француској, где локални произвођачи попут GAEC Des Pres дају допринос како у економском смислу, тако и у очувању руралне традиције.

Аутор: Немања Поповић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.