Зоран Петровић из Златарића апсолутни шампион Овчарске изложбе у Причевићу

Добра атмосфера , огромна посета, квалитетна грла оваца уз Фестивал јагњећег печења и гулаша , основне су карактеристике 16. по реду Овчарске изложбе која се традиционално одржава у Причевићу,а у организацији предузећа Агроразвој . Апсолутни шампион овогодишње изложбе је Зоран Петровић из Златарића.

Ко су добитици награда?

Титулу апсолутног шампиона са 16. Овчарске изложбе понео је ове године из Причевића, Зоран Петровић из Златарића. У категорији старије овце шампион је са својим стадом био Марко Гавриловић из Дегурића, шампион у категорији младје овце Марковић Милутин из Лукавца , категорија двиске Гавриловић Марко Дегурић. У категорији овнова најбоље грло имао је Живановић Раде из Осечине који је и освојио титулу шампиона , Бојанић Милан из Лелића понео је признање шампиона у категорији младјих овнова. С обзиром да је комисија пре изложбе обишла домаћинства која се баве овчарством по њиховом мишљењу најбоље услове за гајење оваца имало је домаћинство Несторовић Владана из Јошеве.

Госте је у име домаћина поздравио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић:„Част ми је да Вас поздравим на 16. овчарској изложби и 5. Фестивалу јагњећег печења. Ове године ту су 22 излагача и преко 70 такмичара . Желим Вам да уживате на овој манифестацији која је значајна за наш град и која из године у годину треба да настави да се развија“, рекао је Гојковић.

Изложби је присуствовао и помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић који је рекао да је сама изложба и фестивал оно што је Србија и оно што треба да чувамо. „Пре свега ови крајеви где су људи поштени и вредни . Много тога смо кроз прошлост победили и кроз много муке све је то изнео наш народ, а пре свега наш сељак . Зато пре свега треба да будемо сложни јер једино сложни све што је тешко можемо да победимо. Држава је ту уз вас и биће уз вас увек само да имамо слоге и разумевања за ближње, за комшије и све друге људе . Зато живео Причевић, живело Ваљево и живела Србија!“ рекао је Богићевић.

На овчарској изложби учествовала су 22 излагача са више од 200 грла. Марковић Божидар из села Лукавац овчарством се бави од 2017 године, а ове године му је ово друго учешће на изложби.

Божидар Марковић: „Овчарство је у ствари породична традиција, моји су увек имали праменку, ја сам 2017.године одлучио да предјем на сјеничку оплемењену овцу и сада имам око 40 оваца“, каже Марковић . На питање да ли се исплати бавити се овчарством каже да је исплативо ако неко има довољно пашњака и може сам да производи храну. ако неко има пашњака и може да производи храну онда је лакше.“ Ово ми је друга изложба и мислим да је сваке годиен све боља и боља. Људи који долазе улажу заиста у овчарство , купују грла са Пештера, хране , негују , погледајте данас како су грла средјена , људи улажу. Ја сам неке овце плаћао по 500 евра ,а овна сам купио на Пештеру за 1300 евра. Нису то мале суме“, каже Марковић.

Значајно веће стадо од скоро 300 оваца има у Лелићу има породица Добрашиновић из Лелића. „Сјеничке овце имамо одувек , никада то нисмо гасили и учесници смо изложбе од самог почетка, радимо и са приплодним материјалом. Данас смо дотерали три колекције овде“, каже Владимир Добрашиновић.

Владимир Добрашиновић

Он наводи да за учешће на сајму у Новом Саду немају довољно времена јер Сајам траје седам дана, а толико дуго стадо не би могли ником да повере на чување. „Овчарство је тренутно у преживљавању. Нема ту довољно инвестиционог улагања . Ми за светом , за западом заостајемо 50 ,а за истоком и југом најмање 30 година. Сад је све свима доступно па се може видети рецимо какви су објекти у Бразилу, какве машине . Ове године су субвенције повећане свима осим у овчарству , требало би да и нама повећају 20% колико и другима. Треба либерализовати извоз јагњећег меса . Ово је добро што се изложбе тиче , а надамо се да ће бар догодине бити урадјена надстрешница да нису овце цео дан овако на сунцу“, каже Владимир.

Владимир каже и да пашњака и земље у Лелићу нема довољно за оне који се озбиљније баве овчарством зато ће како каже његово стадо морати на Повлен . „Купујемо доста хране и зато идуће године иде цело стадо горе . Плаћаћемо радника и требало би да буде горе око 700 оваца , нас пар одгајивача би се удружили“, каже Добрашиновић.

У такмичењу за припрему најбољег јагњећег печења учествовало је чак 70 такмичара , а 45 излагача понудило је посетиоцима своје домаће производе. Док су се на ражњевима окретали јагањци и прасићи под павиљонима се увелико славило уз музику што трубаче , што „музику на ладно“. Прво место: Александар Лазаревић – Бранковина , друго место: Мирослав – Доња Љубовиђа, треће место: Љубица и унуци – Причевић.

Поједини такмичари имали су посебно осмишљене мајце, гардеробу и називе самих тимова. Углавном млади момци чинили су екипу „Љубица и унуци“.

„Моја бака је наша маскота друштва , сваку журку организујемо код ње у Причевићу, почели смо за време короне. И сваке године нас је све више, надамо се да ће нас догодине бити још више. Сви смо родјени у Ваљеву , али смо пореклом из ових села . Данас овде на менију имамо јагње и гулаш . Имамо мајстора Дјуру , али сви помажемо, сви учествујемо“, каже Матија Дјурдјевић такорећи капитен екипе.

 

Драган Мићић

Неке екипе попут екипе „Чича и синовци“ из Беомужевића гулаш су како кажу спремали рекреативно док су јагњиће припремали за такмичење . „ Ми смо овде стандардни, од почетка . За добро јагњеће печење потребно је добро јагње, добар одабир дрва и искуство. Иммао једног искусног члана са нама. Нисмо добијали награде ,али нама награда није циљ. Наш је мото дружење и забава“, каже Драган Мићић из екипе „Чича и синовци“.

У такмичењу припреме гулаша од јагњећег меса победу су однели: прво место: Гастрофест , друго место: Бора Тешњар и треће место: Гастрофест Забрдица.

На овогодишњем Фестивалу печење није било јефтино па се тако килограм прасећег печења продавао по цени од 2000 до 2500 , а јагњеће од 2500 до 2800 динара.

Извор:

Фото: Горан Ђаковић

Zoran Petrović iz Zlatarića apsolutni šampion Ovčarske izložbe u Pričeviću

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.