Ноћну мору сваког воћара овог пролећа на својој кожи осетио је Мирослав Пушкић из Пријепоља. Годинама уназад он има плантаже јабука и шљива у које улаже велика средства и води рачуна о сваком стаблу и сваком плоду, ипак природа је овог априла ипак била јача и априлски мраз већ сад је потпуно десетковао род шљива.

– Током викедна догодило се оно од чега смо стрепели, температура се током ноћи спустила испод нуле. Кад сам ујутру дошао да обиђем воћњак, затекао ме је очајан призор. Сви плодови шљиве који су се заметнули јер је вегетација због високих температура кренула раније, били су црни. Томе нема спаса, род је уништен потпуно, а штета је огромна, каже Мирослав за РИНУ.

Воћњак у ком се налази шљивик чији род је за ову годину потпуно уништен, налази се на у селу Чадиње на око 500 метара надморске висине. Поражен сликом коју је угледао, Мирослав још увек није скупио храбрости да обиђе други воћњак у селу Доње Бабине.

– Очекивани род је био око 150 товара по стотину колограма, а ове године неће се убрати ни пет шљива буквално у воћњаку. Пре тога сам урадио све што је потребно, потпуно окречио стабла, заштитио од штеточина, одрадио све потребне процесе али од мраза нема спаса. Читав труд и улагање, нестало је током једне ноћи. То је тај ризик кад имате фабрику под отвореним небом, каже овај воћар.

Осим шљива Мирослав има и засаде јабука, али због стања у ком се плодви тренутно налазе на њима није могао да утврди тачну штету.

Након снега у априлу, агрономи су истицали да снежне падавине неће причинити штету на воћу а да једина опаснот вреба од мраза. Управо та мука је задесила Мирослава из Пријепоља.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4381980/aprilski-mraz-unistio-voce

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.