Упала вимена или маститис једна је од најчешћих болести које се јављају код оваца. Упале може проузроковати један или више узрочника а најчешћи су разни микроорганизми као што су бактерије, клостридије, стафилококе, стрептококе… Маститис се може појавити спорадично у појединим стадима, али од ове болести може да оболи и до 30 одсто оваца у стаду.

Млеко није за употребу
Маститис је упала вимена или млечних жлезда овце. У питању је озбиљно оболење које се манифестује као бол, нелагодност и доводи до смањења производње млека код оваца. Бактеријске инфекције су најчешћи узрок појаве ове болести код оваца. Бактерије улазе у виме кроз повреде вимена, услед лоших хигијенских услова приликом муже или кроз отворене брадавице. Повреде вимена или брадавица због грубе муже или физичке озледе саме животиње такође могу изазвати маститис. Трећи, али не и најмање важан разлог су стрес, лоши услови држања и неадекватна исхрана која може ослабити имунолошки систем животиње што их чини подложнијим инфекцијама које могу узроковати маститис. До појаве ове болести може да доведе и хормонски проблеми саме животиње.
Маститис почиње нагло и брзо се шири. Најчешће је захваћена само једна половина ређе цело виме. Упаљена половина вимена отекне, топла је на додир и болна за животињу. Развојем болести оток се шири према трбуху и унутрашњој страни задњих ногу. Такво виме поприма плаво црвену до црну боју, а како болест напредује из вимена се касније цеди гнојан и крвав садржај непријатног мириса. Погоршава се опште стање животиње која је малаксала, најчешће стоји и хода раширених задњих ногу, заостаје за стадом. Услед болести овца престаје мање једе, има повишену телесну температуру а на вимену се појављују апсцеси који касније пуцају и излази гној. Већ на појаву првих симптома оболелу животињу треба одмах одвојити од остатка стада како би се спречило ширење инфекције.

Илустрација: Млеко заражених крава није за употребу
Маститис се може брзо и лако пренети са једне на другу овцу. Најчешћи се преноси преко муже односно прљавих руку онога ко музе овцу који несвесно преноси бактерије преносе с једне на другу јединку. Због тога је од кључног значаја користи чисту опрему уколико се користи пумпа за мужу, односно редовно прање руку после сваке помужене овце уколико се мужа спроводи ручно. Од велике важности је одржавати оптималну хигијену како током саме музе тако и на месту где се овце музу. Физичке повреде брадавица или вимена такође могу отворити пут за бактеријске инфекције, па у директном контакту заражена животиња преноси болест на друге јединке у стаду, посебно током зиме кад су затворене у тору. Овце које деле заједнички простор за држање, испашу на истом пашњаку или користе заједничко појило могу бити изложене бактеријским инфекцијама које узрокују маститис.
Млеко овце која има маститис може имати промењен укус, мирис и текстуру у поређењу са здравим млеком. Најчешће је грудвасто, мутно, крваво и има непријатан мирис услед присуства бактерија, гноја или других нечистоћа у млеку. Овакво млеко није за људску употребу и не сме се конзумирати јер садржати бактеријске токсине и друге патогене који су штетни за људско здравље.
Млеко овце која има маститис није добро ни за јагње па све док траје болест и лечење не треба дозвољавати младунчету да сиса, јер млеко садри токсине који могу бити врло штетни по здравље јагњета.

Илустрација: Овце су на маститис посебно осетљиве непосредно након јагњења

Лечење и превенција
Овце могу да добију маститис у било које доба године, али је примећено да се ризик од појаве ове болести повећава током зиме када више времена проводе у затвореном простору посебно ако бораве у нехигијенским условима. Овце маститис могу добити током читавог периода лактације али су посебно осетљиве непосредно након јагњења, јер се у том периоду млечне жлезде активирају и повећава се производња млека за исхрану младунчета.
Правовремено откривање болести у многоме утиче на успех лечења као и правилан избор терапије. Маститис код оваца најчешће се лечи применом
антибиотика како би се контролисала бактеријска инфекција. Терапију прописује ветеринар који ће одредити начин и ток лечења. Да би се болест на време дијагностиковала а животиња лечила потребно је позвати ветеринара већ са појавом првим симптомима болести.
Превенција игра кључну улогу кад је у питању спречавање појаве маститиса код оваца. То укључује одржавање високих хигијенских услова током муже, бригу о спречавању повреда брадавица, одржавање чистих услова држања и изолацију заражених оваца како би се спречило ширење инфекције. Редовна контрола здравља целокупног стада као и брза реакција на прве симптоме маститиса такође могу спречавање ширења ове болести у самом стаду.

Извор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.