На делу територије градова Чачак и Краљево поново је проглашена опасност од заразне болести афричке куге свиња и то пред празнике где је помама у печењарама. Критична ситуација је у селима Тавник у Краљеву и Бресница у Чачку. Ова одлука о проглашењу зараженог подручја донета је на основу решења, које је донело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину.

Зараза, због које је донета ова мера, потврђена је у два газдинства у Тавнику. Такође, истим решењем проглашено је и угрожено подручје од наведене болести, које обухвата насељена места Обрва, Цветке, Милочај, Лађевци, Мрсаћ и Бапско Поље, на територији града Краљева, затим Бечањ, Мрчајевци и Катрга, територија града Чачка, као и Бумбарево Брдо, Жуње и Гунцати, на територији општине Кнић, рекао је за РИНУ координатор активности на сузбијању афричке куге свиња на територији града Чачка Александар Максимовић.

Краљевачко ловиште “Ибар” проглашено је подручјем високог ризика од заразне болести афричке куге свиња. На зараженом подручју у циљу спречавања ширења болести, спроводиће се, у складу са законом, следеће мере: еутаназија свих грла у газдинствима где се потврди присуство заразе, забрана премештања и превоза свиња, чишћење, дезинфекција и по потреби дезинсекција возила и опреме са којима су долазила у додир заражена грла, забрана уласка и изласка других домаћих животиња на и са газдинства без одобрења ветеринарског инспектора, пријављивање ветеринарском инспектору, без одлагања, сваке угинуле или оболеле свиње, забрана организовања сајмова, изложби и другог окупљања животиња, продаја хране животињског порекла или хране за животиње ван пословног простора, као и рад сточних пијаца.

“Месо закланих свиња на газдинству за сопствене потребе не сме се користити нити отуђивати и мора остати на газдинству до добијања резултата дијагностичког испитивања. На угроженом подручју спроводе се следеће мере: попис свих газдинстава на којима се држе свиње, обележавање и регистрација свих необележених свиња, забрана премештања и превоза свиња, чишћење, дезинфекција и по потреби дезинсекција, што је пре могуће након контаминације, возила и опреме са којима су долазила у додир заражена грла, забрана уласка и изласка других домаћих животиња на и са газдинства брз одобрења ветеринарског инспектора, пријављивање ветеринарском инспектору, без одлагања, сваке угинуле или оболеле свиње, забрана организовања сајмова, изложби и другог окупљања животиња”, истиче Максимовић.

Ветеринарски инспектор може да одобри клање свиња на газдинству за сопствене потребе у угроженом подручју, на захтев власника/држаоца свиња, у складу са посебним прописом и под одређеним условима. Забрањена је и употреба помија у исхрани свиња. Период трајања мера забране и ограничења на зараженом и угроженом подручју износи 40 дана од последњег регистрованог случаја заразе афричком кугом свиња.

Извор: Мондо.рс

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.