Кроасан (франц. croissant – полумесец) је најпознатије француско пециво направљено од лиснатог теста. Али, кроасан нису измислили Французи већ Аустријанци!
Легенда о кроасану
Историчари и гастрономски стручњаци и данас се споре око тога када је и како настало ово пециво. Легенда каже да је кроасан настао у Аустрији у време Османлијске опсаде Беча 1683. године. И тада, као и данас, пекари су устајали пре свитања да умесе хлеб и пециво. Једног јутра приметили су да се Османлије организују да нападну град. Одмах су подигли узбуну и Беч је захваљујући пекарима спашен. У знак сећања на овај догађај почели су да праве пециво у облику полумесеца као симбол победе над Турцима.
Па, какве везе Францизу имају са настанком кроасана? Па, немају али су га они прославили. Кроасани су у Француској почели да се праве захваљујући аустроугарској принцези Марији Антонети, ћерки аустријске царице Марије Терезије. Она се се са 14 година удала за годину дана старијег француског престолонаследника Луја XVI који је после смрти оца 1774. постао краљ, а Марија Антонета краљица.

Илустрација: Кроасани могу бити слани и слатки
По доласку у Париз будућа краљица патила је за домовином, па јој је мајка послала најбољег пекара са свог двора да јој прави кроасане. Аустријски пекар је, каже легенда, кроасане правио од обичног теста, али су се Французи досетили и почели да га праве од лиснатог теста, па је постао раскошног укуса и достојан краљице. Рецепт и кроасани су врло брзо из Версаја доспели до трпеза отменијих Француса и постао је синоним за француски хедонизам.
Предање каже да када су Марији Антонети рекли да се гладни Парижани спремају за побуну против ње и краља јер немају хлеба, она је наводно рекла:“Ако немају хлеба, дајте им колаче“. Међутим, историчари који се баве проучавањем гастрономије кажу да то није потпуно тачно и да је Маријина опаска гласила:“Ако немају хлеба, дајте им кроасане“.
Ова изјава коштала је главе, и то буквално. Погубљена је на гиљотини 16. октобра. 1793. године.
Краљица је погубљена, али је кроасан „преживео“ до данашњих дана. Меко, хрскаво пециво од лиснатог теста шуљикаво изнутра оргинално се правило празно, са лаганим укусом путера. Касније су почели разни експерименти, па је кросан пуњен сиром, шунком, чоколадом, џемом, кремом од ваниле…

Илустрација: На кроасанима највише зарађују Грци

На кроасану се обогатили Грци
Кроасан су измислили Аустријанци, прославили га Французи, а на њему се обогатили Грци. Како?
Почетком деведесетих година прошлог века грчка компанија пецива Chipita дошла је на идеју да прави и пакује један повећи кроасан са различитим укусима који захваљујући разним адитивима може дуго да траје,а да се не поквари. Тако је настао светски бренд 7 Days, данас најпознатији кроасан на планети.
Кросан је једино пециво на свету на које је бачена фетва (клетва). Шеријатски савет у источном Алепу, који се налази под контролом сиријских побуњеника, издало је фетву према којој се ово пециво проглашава “харамом” (забрањено према Исламском закону) због тога што „кроасани у облику полумесеца славе европску победу над Муслиманима”.
Али, то не спречава милионе људи широм света да уживају у овом укусном и сласном пециву.
Француски рецепт за кроасане
И за крај француски рецепт за прављење кроасна.

Потребно:

  • 1/2 литре млека
  • 3 јаја
  • 1 коцка свежег квасца
  • 1 путер
  • 1 кг брашна

    Припрема:

Квасац потпити у 100 мл топлог млека, додати кашичицу шећера и кашичицу соли, па оставити да одстоји и квасац надође. Када квасац надође у чинију сипати брашно, остатак млека, два јаја и једно жуманце, па замесити меко глатко тесто које треба да надође двадесетак минута. Надошло тесто не месети већ га поделити на седам делова. Сваки развући до величине тањира, добро намазати путером, ређати један на други и добро слепити ивице. Последњи горњи слој се не маже путером. Тесто се потом оклагијом развуче у један што већи круг, који се исече на крст, а потом свако парче на шест делова док се не добије 24 троугла.
На најшири део се ставља надев (сир, чоколада, шунка…) а потом се урола ка најужем делу трогла. Кроасане премазати једним беланцетом (сећате се остало је од она три јаја) и пећи на 200 степени десетак минута. Кроасани не смеју да буду препечени, већ да имају фину златну боју меда.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.