Цвеће захтева негу и пажњу да би могло да напредује и улепша дом или двориште. Уколико сте љубитељ саксијског и собног биља сигурно сте се запитали како да изаберете најадекватнију саксију за ваше цвеће. У мору понуда заиста је тешко одабрати која је најбоља и најздравија за саму биљку, а да се уз то да се лепо уклопи у амбијент вашег дома или баште.

Некада су се саксије правиле искључиво од глине и теракоте, а данас су у понуди од најразличитијих материјала: металне, пластичне, бетонске за дворишта, дрвене, стаклене, оне од биоразградивог материјала чак и самоводене саксије. Па како онда одабрати?

Како одабрати?

Приликом избора саксије прво о чему треба да водите рачуна је сама биљка и њена величина. Веће биљке логично захтевају више простора за живот односно веће саксије. Пре самог извора важно је да знате где ће вам стајати односно да ли ћете их с јесени уносити у кућу или подрум или ће током целе године бити напољу. Како објашњавају стручњаци прилико избора саксије најважнија је њена величина, тачније дубина како би корен биљке имао довољно места да расте и да се развија. Друга важна ствар на коју треба да обратите пажњу је дренажа, односно да има правилно распоређене рупице на дну како би вишак воде могао да отекне, јер превелика влага штети корену и може да доведе до његовог труљења а самим тим и до сушења биљке. Када је у питању материјал сваки има своје предности и мане. Одабир материјала зависиће од потреба биљке како бисте јој пружили оптималне услове за раст и развој. Наравно, не треба заборавити ни естетику односно да се саксија лепо уклопи са стилом и декорацијом вашег дома или баште.

Најпрактичније су и најчешће се користе пластичне саксије које су доступне у свим бојама и дезенима, визуелно су лепе на око, али и функционалне за собно биље и спољно зеленило. Пластичне саксије могу верно да имитирају друге материјале, па их можете узети уместо теракоте, ратана, бетона, дрвета…Лако се уклапају у окружење, лагане су, практичне за транспорт и одржавање, издржљиве и јефтиније у односу на саксије од глине или теракоте. Не треба заборавити да пластика задржава влагу па је идеалан избор за све који немају времена или заборављају да заливају своје цвеће. Према савету стручњака биљке и цвеће не би требало садити у пластичне саксије тамне боје посебно уколико их преко лета држите напољу. Тамне  нијансе апсорбују топлоту и додатно ће загрејати земљу што може лоше утицати на корен биљке.

Предности и мане?

Данас је на тржишту могуће наћи саксије од најразличитијих материјала. Ово су само неке од најтраженијих, њихове карактеристике, предности и мане.

Теракота саксије: Направљене су од печене глине и обично су смеђе боје. Имају добру дренажу и допуштају корену биљке да дише, јер имају одличан проток ваздуха. Међутим, вода из ових саксија брже испарава па биљке захтевају чешће заливање.

Керамичке: Најчешће су често израђене од глазиране керамике и долазе у различитим бојама и дезенима. Задржавају воду дуже од теракота саксија и обично су теже.

Пластичне: Праве се од различитих врста пластике, лагане, јефтине и доступне у различитим величинама и бојама. Имају добру дренажу, али немају проток ваздуха као оне од теракоте. Могу се користити за разне врсте биљака.

Бетонске: Врло су тешке и најчешће се не померају са места где су једном постављене. Имају рустичан изглед, задржавају воду дуже и добре су за биљке које воле константну влажност. Најчешће се користе за градске паркове.

Дрвене: Естетски су врло привлачне и често се користе за биљке када желимо да постигнемо што природнији изглед. Међутим, дрвене саксије треба третирати како би се избегло труљење.

Стаклене: Последњих година све су популарније провидне, стаклене саксије. Пружају добар преглед корена и раста, дуго задржавају воду али имају лошији проток ваздуха.

Висеће: Предвиђене су за разне врсте висећих биљака као што су лозице, могу бити врло ефектне посебно ако су закачене за греде на таваници ужадима или металним ланцем. Идеалне су за биљке које расту према доле чиме се не омета њихов природан раст, а при томе се штеди простор.

Самоводене саксије: Могу бити од различитих материјала и имају уграђен резервоар за воду који омогућава биљкама да црпе течност колико им је потребно. Корисне су за људе који заборављају да залијевају цвеће.

Металне: Праве се од алуминујума, бакра, цинка, гвожђа али нису практичне као остале врсте саксија. Металне саксије могу постати врло вруће ако су изложене директном сунцу, или пак хладне током зимских месеци што може уништити биљку. Ако вам се баш допадају онда их користите као спољну саксију односно декорацију тако што ћете у њу убацити цвеће посађено у пластичној саксији како бисте заштитили биљку од пропадања.

Драгана Петровић

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.