Кад им је доста стреса, буке, гужве и асфалта, многи често кажу да ће “отићи да чувају овце”. Међутим, статистички гледано, готово нико то заправо не уради.

Незаинтересованост за традиционално занимање сточарства није само проблем на нашим просторима, већ се са њим суочава цијели свијет. Зато је у Бугарској недавно покренута прва званична школа у којој се учи да се буде пастир.

Прва чобанска академија отворена је у живописном окружењу планине Пирин и већ је изазвала велико интересовање.

Чобанска академија носи назив “Тодорови кошари”, по рефрену познате бугарске народне пјесме, а основана је са циљем очувања аутохтоних раса оваца и коза, као и старог заната.

Школа се налази у близини села Влахи у југозападној Бугарској. Окружење у којем се налази је готово идилично, мирно, далеко од цивилизације и стога савршено за изучавање професије у којој радно мјесто изгледа управо тако.

Први полазници школе за будуће чобане уписали су се јесенас, а међу њима је било 20 одраслих и осморо ђеце.

Сточарство и овчарство су некада били изузетно важни у Бугарској, земљи чија је привреда у прошлости била претежно заснована на пољопривреди. Иако се то данас мијења, традиције као што су узгој воћа и поврћа и брига о стоци и даље се поштују.

Некада су се пастирске вјештине преносиле са оца на сина, али данас већина људи нема од кога да их научи. Управо то је празнина коју Академија за пастире жели да попуни.

Илустрација: На Академију за пастире се пријавило 20 одраслих и осморо деце 

Обука ће имати четири нивоа и помоћи ће студентима да науче о историји аутохтоних раса у земљи, изградњи обора, испаши и мужи животиња, крчењу пашњака и учењу традиционалних сточарских пракси.

Оснивачи Академије се надају да ће успјети да обезбиједе опстанак аутохтоних раса оваца и коза. Најважније су каракачанске овце и планинске дугодлаке козе. Ове двије расе играју важну улогу у одржавању равнотеже екосистема у планинским пређелима ове балканске земље.

А традиционалне расе домаћих животиња обезбјеђују биодиверзитет и вриједан локални генетски фонд, истичу оснивачи Академије, пише putnikofer.hr.

Извор: https://srpskainfo.com/akademija-za-cobane-ima-28-studenata-neobicna-skola-otvorena-je-na-balkanu-i-nazvana-po-todoru-iz-narodne-pjesme/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.