Стартап компанија Фоур Гроwерс из Питсбурга у Америци је основана с циљем да обезбеди здраво, приступачно и локално произведено воће и поврће смањењем трошкова производње за узгајиваче у пластеницима помоћу роботске технологије. Њихова напредна технологија тренутно оптимизује аутономно брање парадајза, а ускоро ће бити доступна и за паприке и краставце. Разговарали смо са Доугласом Форназариом, теренским техничарем, како бисмо сазнали више о овој иновативној технологији. Њега смо затекли док тестира робот који бере различите сорте и хибриде парадајза у центру за производњу семена у Холандији.

Иновација из Америке коју већ тестирају светски лидери у пољопривреди

Питање: Доуглас, можете ли нам рећи нешто више о томе како функционише ваша технологија за брање парадајза?

Одговор: Наша технологија користи роботске системе за аутономно брање парадајза у пластеницима. На пример, наш модел ГР-100 користи роботску руку која је калибрисана са четири стерео камере, што омогућава прецизно откривање и брање парадајза. Оператор постави све параметре као што су тежина, удаљеност и време брања. Када се све подеси, једноставно притисне дугме за старт и може да оде на паузу, док робот обавља посао. Систем ради 24 сата дневно, а када се корпа напуни, робот шаље поруку оператору да је потребно пражњење.

Питање: Колико брзо робот може да бере парадајз и колико је прецизан?

Одговор: Наш ГР-100 може да бере парадајз брзином од 43 килограма на сат, са прецизношћу од 98% за зреле плодове. То значи да може да разликује зреле од незрелих парадајза и бере само оне који су спремни за тржиште. Овај ниво прецизности омогућава узгајивачима да смање губитке и повећају ефикасност производње.

Douglas Fornazariо

Питање: Да ли је могуће користити овај систем за друге врсте поврћа?

Одговор: Да, тренутно радимо на проширењу наше технологије како би била примењива и на друге врсте поврћа, као што су паприке и краставци. Циљ нам је да омогућимо узгајивачима да користе нашу технологију за што већи број култура, чиме би смањили трошкове и повећали продуктивност.

Питање: Како ваша технологија утиче на број радника потребних у пластенику?

Одговор: Један оператор може да управља са до 10 оваквих роботских система истовремено. То значи да, уместо да имамо више радника који беру ручно, један оператор може да надгледа рад више робота. Роботи могу да раде непрекидно 24 сата дневно, што додатно смањује потребу за мануелним радом и омогућава брање током ноћи када су услови у пластенику неповољнији, односно рад у трећој смени би би скупљи и била би потребна расвета.

Питање: Како се ваши роботи напајају? Да ли користе батерије или су повезани на електричну мрежу?

Одговор: Тренутно наши роботи користе електричну енергију и напајају се кабловима. Радимо на развоју верзија које ће користити батерије, што ће омогућити већу флексибилност и лакше кретање робота у пластенику.

Питање: Колико је велика ваша компанија и где је базирана?

Одговор: Фоур Гроwерс је базиран у Питсбургу, Сједињене Америчке Државе. Имамо тим од 15 до 20 инжењера који раде на развоју наше технологије. Наша мисија је да узгајивачима широм света омогућимо приступ ефикасној и приступачној технологији за брање поврћа.

Питање: Доуглас, из које земље долазите?

Одговор: Долазим из Бразила, али тренутно радим у Холандији, где наши роботи раде у сменама од 7 до 15 и од 15 до 23 часа, овде тренутно развијамо бербу великог броја хибрида парадајза.

Као што сте могли видети, ови млади људи доносе револуцију у пољопривреди кроз употребу напредне роботске технологије за брање поврћа. Њихови аутономни системи омогућавају високу ефикасност и прецизност, смањујући трошкове и потребу за мануелним радом. Са плановима за проширење на друге врсте поврћа нека се припреме краставци и тиквице, рецимо или паприка.

Аутор: Горан Ђаковић

 

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.