Жене су власнице само 10 одсто укупних обрадивих пољопривредних површина у Србији, а свака 14-та жена власница је пољопривредног газдинства, показује званична статистика.

У посебно тешком положају су старије пољопривреднице које немају плаћено ни здравствено ни пензионо осигурање.
РТВ је пренела искуства неколико жена које су постигле завидан успех у пољопривреди, иако су жене на селу, како сматра заштитник грађана, друштвено невидљиве и налазе се у лошем материјалном положају а имају кључну улогу у опстанку и развоју руралних средина.

Сања Кузмановић са Ченеjа, иначе по образовању економиста, после отказа у фирми који је, како каже добила када је остала трудна, започела је органску производњу захваљујући томе што јој се супруг већ бавио ратарском производњом. Данас породица Кузмановић има десет пластеника, а Сања је власница газдинства.

Илустрација: Жене су стуб сваког домаћинства посебно на селу

Тања Ајети, председница Удружења жена Горска ружа из Раковца, бави се очувањем традиције и културе тог места. Напомиње да је јако важно да се жене удружују јер без њих ниједно село не би опстало.
Гордан Радовић са Института за економику пољопривреде у Београду каже да је данас мало боља ситуација што се тиче положаја жена на селу, али да се имовина и даље углавном води на мушког члана породице.

„Мање од 10 одсто укупних пољопривредних површина је у власништву жена, а свака 14 жена је власница пољопривредног газдинства. Жене су најчешће ангажоване у тзв. економији бриге, у том неплаћеном раду, у старању за чланове породице и рад на имању, а посебно у тешком положају су старије жене које су старије и које често немају пензионо и здравствено осигурање“, напомиње Радовићева.

Извор: https://sputnikportal.rs/20240311/zene-u-srbiji-su-vlasnice-manje-od-10-odsto-ukupnih-obradivih-poljoprivrednih-povrsina-1168695550.html

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.