Мане и предности укрштања различитих раса коза

Поступак укрштања у гајењу коза подразумева да родитељи који се паре припадају различитим расама (домаћа бела коза са санским јарцем или домаћа балканска коза са алпина јарцем). Пошто је запат…

Утицај хране на мирис козјег млека

Од свих хемијских састојака млека, количина и маснокиселински састав млечне масти је под највећим утицајем исхране. Исхрана већим количинама кабастих хранива повољно утиче на масноћу млека , док већа употреба…

Који витамини и минерали су неопходни козама

Витамини су битни у оброку, јер у организму учествују као катализатори при чему имају велику активност и потребни су за одржавање нормалних функција у њему. Разликујемо витамине растворљиве у масти…

Фарма коза у Италији – заокружена производња

Током недавне студијске посете Италији, група пољопривредника из Ваљева имала је прилику да обиђе фарму коза Malga Faggioli, која се налази у регији Лесинија. Ова фарма, основана 2002. године, представља…

Зашто је козје млеко здравије од крављег и ко треба да га пије?

Козје млеко је богато не само протеинима и мастима, већ и пробиотицима, захваљујући којима може смањити надутост и болове у стомаку. Нутриционисткиња Марија Сирош каже да козје млеко има и…

Зашто млади све више бирају козарство? (видео)

КИКИНДА – Душан Ракић, млади пољопривредник из Иђоша, села надомак Кикинде, одлучио је да се, једини у својој породици, бави сточарством и оснује сопствену фарму коза. Данас поседује 75 грла,…

У елитним ресторанима зарадио паре па их уложио у производњу сира

Живот пише најлепше приче, а једна од њих је и прича Јаноша Деметера који је идеју, да се бави сточарством и производи козје и овчије сиреве у свом родном Бечеју,…

Од чега зависи квалитет и количина козјег млека?

Kозе се углавном сматрају млечним животињама, јер је млеко њихов главни производ, ако не и једини. Постоје битне разлике међу козама у погледу количине и квалитета млека. Према количини и…

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.