У Шумадији нема много домаћинстава која се баве узгојем коза, а они који су се упустили у тај посао знају да је потребно много стрпљења и посвећености. Један од оних који већ петнаест година не одустаје је Драган Цветковић из Петровца, који је своју фарму изградио са породицом, корак по корак.

Све је почело једним јаретом, које је његова ћерка добила као љубимца. У то време нико није размишљао да ће та мала животиња постати темељ за породични бизнис. Али како су године пролазиле, стадо је расло, а заједно са њим и искуство у узгоју. Данас на фарми имају око 70 грла, углавном француских алпина, расе која се показала као најбоља за наше климатске услове. Ове козе су отпорне, дају доста млека и добро подносе пашу током целе године.

Драган и његова супруга брину о свему, од муже до испаше, али у тежим пословима попут скупљања сена или чишћења штале често ускачу пријатељи. Како сам каже, све што човек уради својим рукама, најбоље је одрађено. То је уједно и разлог што не размишљају о ширењу фарме – важно је да све буде под контролом, без нарушавања квалитета живота и благостања животиња.

На фарми никада није досадно. Свако јутро почиње мужом, након чега козе излазе на пашу, а дан се наставља припремом хране, одржавањем штале и припремом млечних производа. Рад са животињама има своје чари, али захтева и дисциплину, јер нема дана без обавеза.

Козје млеко које добијају користи се углавном за производњу сира, који се најчешће продаје директно са кућног прага. Купци се временом навикну на квалитет и радо се враћају. Драган каже да су некада људи имали предрасуде према козарству, сматрајући га симболом сиромаштва, али данас се све више схвата колико су козији производи корисни и вредни.

Козје млеко је по својој структури најближе мајчином млеку, што га чини веома лако сварљивим и погодним за људе са осетљивим дигестивним трактом. Богато је калцијумом, магнезијумом и витаминима који јачају организам и подижу имунитет. Поред тога, има природна антибактеријска својства, што га чини одличним избором за исхрану деце, старијих особа и свих који воде рачуна о здрављу.

Пласман производа никада није био проблем. Купци најчешће долазе директно на фарму или се млеко и сир испоручују на кућне адресе. Драган каже да је најбоља реклама квалитет, јер једном кад неко проба право, домаће козје млеко, тешко се враћа на индустријске производе.

Козарство је један од оних послова који траже стрпљење и љубав, али држава је последњих година почела да га препознаје као важан сегмент сточарства. Цветковићи редовно добијају субвенције, што значајно помаже у одржавању рентабилности. Пошто су све пријаве увек уредно обављене, нема кашњења у исплати, па је и тај део производње сигуран.

Иако многи и даље са резервом гледају на узгој коза, чини се да се временом тај став мења. Козарство је све више посао будућности, а они који су се упустили у ову причу тврде да су донели добру одлуку. За Цветковиће, то није само посао, већ начин живота.

Извор: ПРВА ТВ, емисија ПЛОДОВИ

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.