Када је Марион Снесанс, инжењерка и кооснивачица компаније Berry Grains, пре десет година преузела фарму својих тазбина у француском региону Бери, нико није могао да претпостави да ће постати пионир нове пољопривредне гране. Тамо где су се традиционално узгајали пшеница, јечам и уљана репица, она је одлучила да посади нешто другачије – киноу и леблебије.
Њена визија била је јасна: створити одрживу пољопривреду, смањити потрошњу воде и употребу хемијских препарата, те понудити домаће производе који одговарају савременим климатским изазовима. Иако су се у почетку суочавали са скептицизмом, данас, десет година касније, више од 50 пољопривредника је прихватило ову идеју и придружило се иницијативи.
Нови модел одрживе производње
“Желели смо да сами одлучујемо шта ћемо гајити, коме ћемо продавати и по којој цени”, објашњава Снесанс. Њихова стратегија била је једноставна, али ефикасна – улагање у пољопривредне културе које захтевају мање воде и ђубрива, а истовремено нуде висок нутритивни квалитет.
“Киноа се показала као идеалан избор – богата је биљним протеинима, не тражи превише воде и има одличне тржишне перспективе”, истиче она.
Ипак, увођење нове културе није било лако. Агроекономска логика наметала је питање исплативости, а узгајивачи су били опрезни. Да би их убедили, Снесанс и њен тим су пружили техничку подршку, али и гарантовали откуп по унапред договореним ценама.
Локална производња као алтернатива увозу
Француска још увек увози две трећине квиноје коју конзумира, углавном из Боливије и Перуа. Ипак, Berry Grains има амбицију да постепено повећа домаћу производњу и смањи зависност од увоза.
“Наш циљ је да француски потрошачи добију квалитетан, локално произведен производ који није прешао хиљаде километара до њихових тањира”, каже Снесанс.
Промена пољопривредне парадигме
Пре десет година, многи су гледали са подсмехом на идеју да се у Француској узгаја киноа. Данас, узгој ове културе више није само нишна производња, већ симбол пољопривредне трансформације. Осим квиноје, фармери у мрежи Berry Grains сада узгајају и сочиво, грашак, сунцокрет, па чак и чиа семе.
Један од најзначајнијих успеха је сарадња са локалним ресторанима попут Le 58 у Неверу, који нуди јела припремљена искључиво од намирница произведених у кругу од 58 километара.
“Све више потрошача разуме важност локалне производње, а наша мисија је да им то омогућимо”, закључује Снесанс.
Француски пољопривредници све више схватају да будућност не лежи само у великим монокултурама, већ у флексибилним, еколошки прихватљивим моделима производње који одговарају и природи и тржишту. Киноа у срцу Француске сада више није егзотика, већ одржива реалност.
Киноа (Chenopodium quinoa) је зељаста биљка пореклом из Јужне Америке, која се због својих нутритивних вредности све више узгаја широм света. Иако у Србији узгој киное није широко распрострањен, климатски услови и квалитет земљишта у многим деловима земље могу бити погодни за њен узгој.
Опште препоруке за узгој киное:
- Климатски услови: Киноа је отпорна биљка која може поднети различите климатске услове, али најбоље успева у умереној клими са температурама између 15 и 25°C.
- Земљиште: Потребно је добро дренирано земљиште, пожељно неутралне до благо киселе pH вредности.
- Сетва: Сеје се у пролеће, након што прође опасност од мраза. Препоручује се дубина сетве од око 1 до 2 cm.
- Наводњавање: Иако је отпорна на сушу, редовно наводњавање током критичних фаза раста може повећати принос.
- Жетва: Берба се обавља када зрна постану тврда и лишће почне да жути, обично 90 до 120 дана након сетве.
Пре започињања узгоја киное у Србији, препоручује се консултација са локалним пољопривредним стручњацима или истраживачким институтима како би се добиле прецизније информације и савети прилагођени конкретним условима.
Извор: https://www.radiofrance.fr/
Горан Ђаковић
Фото: Freepik, Chat GPT