Бегеч, наизглед обично бачко село, претворио се у симбол успеха у пољопривреди, посебно у производњи шаргарепе. Са скоро 80% рода намењеног извозу, Бегечани су изградили репутацију која парира европским велесилама попут Пољске и Турске. Али, овај успех није дошао преко ноћи. Прича о Бегечу је прича о упорности и иновацијама. Некада су за вађење шаргарепе били потребни тимови од 80 до 120 радника, док данас модерни комбајни обаве тај посао за неколико сати. Ова механизација није само смањила трошкове већ је и обезбедила конкурентну цену која је прилагођена захтевном европском тржишту. „Нема економске оправданости да увезете шаргарепу у Србију, јер наша има и квалитет и цену,“ истичу Бегечани, поносни на своју позицију лидера.

КВАЛИТЕТ

„Код нас се користе исте сорте и хибриди као у другим земљама, али природни услови дају нашој шаргарепи јединствен укус и квалитет. Када произвођачи из Европе дођу да пробају наш производ, често питају: ‘Како сте ово постигли?’ Наша тајна лежи у савременој технологији – некада смо за исти посао требали 120 радника, а данас то завршимо комбајном за неколико сати.“  Горан Зец, ЗЗ Бегечки порвтари

Природни услови као савезници

Један од разлога зашто је шаргарепа из Бегеча толико цењена лежи у идеалним природним условима. Њихова земља и микроклима дају производ који се истиче мирисом, укусом и квалитетом. Страни произвођачи, који често долазе у посету, признају да, иако користе исте хибриде, не могу да постигну исти квалитет „Имамо нешто посебно у нашој земљи и традицији. То се не може копирати,“ објашњавају домаћини.

„Пољска и Турска су нам једини прави конкуренти, али и њих лако парирамо јер код нас нема потребе за увозом шаргарепе – ми смо чак један од највећих извозника. Наша производња се извозно креће између 70% и 80% годишње, а квалитетом смо испред многих европских земаља.“ Горан Зец, ЗЗ Бегечки порвтари

Географско порекло као додатна вредност

Бегечка шаргарепа има званично заштићено географско порекло од 2017. године, што је обезбедило чврсте стандарде квалитета. Европске директиве о заштити биља, иако захтевне, подижу производњу на још виши ниво. „Сваки наш производ пролази ригорозне контроле безбедности хране, што купци у Европи изузетно цене,“ додају они.

Иако је број ситних газдинстава у опадању, велики произвођачи у Бегечу успевају да очувају традицију и истовремено модернизују производњу. Плодоред, који је неопходан за одмор парцела, један је од изазова, али управо тај приступ чува квалитет земље и дугорочну одрживост.

Бегеч није само место производње шаргарепе – он је пример како домаћа памет, упорност и љубав према земљи могу створити производ који је тражен у читавој Европи. Шаргарепа из Бегеча није само храна; она је симбол успеха једне заједнице.

„Ово је била веома тешка година – екстремне температуре током сетве и суша су нам отежале посао. Ипак, захваљујући систему наводњавања и савременој технологији, успели смо да одржимо квалитет. Уз то, наша шаргарепа од 2017. године носи ознаку заштићеног географског порекла, што додатно гарантује њен квалитет и траженост на тржишту.“ Горан Зец, ЗЗ Бегечки порвтари

Извор: Б92, Плодно и родно, Тибор Петрик

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.