Јабука као свеже воће има највећу потрошњу међу континенталним воћем током целе године. Сензоричке особине као што су чврстоћа плода, укус и изглед су веома значајни параметри квалитета, али осим њих од великог значаја је и садржај хранљивих компоненти.Један од начина за продужење сезоне чувања и продаје плодова јабуке је примена одговарајућих технологија чувања.
Данас се користе савремене хладњаче са ниским садржајем кисеоника (LO), веома ниским садржајем кисеоника (ULO) и најновији тип хладњаче са динамички контролисаном атмосфером преко праћење флуоросценције хлорофила (DCA-CF).
DCA-CF садржи екстремно ниски садржај кисеоника да би се редуковало дисање и одложило дозревање плодова. Директан ефекат DCA-CF хладњаче је лимитиран на период чувања унутар коморе, док ефекат 1-МЦП третмана се може наставити и после вађења плодова из хладњаче. 1-МЦП третман може инхибирати синтезу испарљивих органских компоненти редукујући арому воћа, док је негативни споредни ефекат мање изражен на плодовима који су изложени чувању у DCA-CF.
Други начин који се користи за продужетак чувања и трајашности климактеричних плодова јесте примена биорегулатора који инхибирају активност етилена.
Метхyлцyцлопропене (1-MCP) је основа нове технологије чија се примена повећава да би се поправио степен чувања плодова после бербе и одржао њихов квалитет.

Илустрација: Озбиљни физиолошки поремећаји на плодовима се могу испољити током чувања јабука у хладњачама
1-MCP делује преко преференцијалне интеракције са рецепторима етилена, тако да инхибира ефекат како ендогеног тако и егзогеног етилена и тако условљава успоравање процеса дозревања плодова и продукције етилена у њима. Користни ефекти 1-МЦП преко успоравање дисања и продукције етилена огледају се у успоравају дозревање плодова и ублажавању неких физиолошких болести које се јављају током дозревања, а изазване су етиленом.
Озбиљни физиолошки поремећаји на плодовима се могу испољити током чувања јабука у хладњачама, а површински скалд је један од главних оштећења на плодовима сорте грени смит. Скалд не захвата месо плода, а препознаје се као присуство браон флека неправилне величине на покожици плода. Плодови бројних сорти јабуке имају велику осетљивост на ову појаву, посебно када су убрани у недозрелом стању. Примена МЦП у концентарцији од 625-900 μл л-1 спречава појаву скалда. Он делује тако то што смањује садржај свих компоненти које утичу на појаву скалда : алфа-фарнесене (AF), коњугованих триена (CT) и укупних антиоксиданата (AO), и повећава стабилност ћелијске мембране.
Осим код сорте грени смит, MCP може смањити појаву скалда и код сорте црвени делишес. Плодови сорте грени смит третирани са 1-MCP се успешно могу чувати и у хладњачама са нормалном атмосфером при чему задржавају добре сензорне карактеристике у односу на плодове третиране са ДПА или нетретиране плодове.
дипл. инж. Горан Ђорђевић, ПССС Смедерево
Извор: https://www.agrotv.net/bioregulatori-za-poboljsanje-trajasnosti-i-skladisne-sposobnosti-jabuke/
English
French
German
Italian



