Плодност крава на фарми је замајац за производњу млека. Просечна дневна производња и ефикасност исхране крава су већи када је интервал тељења краћи. Међутим, није увек лако за краве које дају много млека да затрудне и поново се отеле око годину дана касније.

Циљ сваког фармера је да обезбеди плодност у свом стаду, односно једно теле годишње по крави, како би могао да обезбеди довољан број квалитетних јуница из свог стада за ремонт стада, које задовољавају његове производне критеријуме.

Плодност је способност женки да правилно изрази свој сексуални нагон, да се благовремено оплоди у периоду еструса, да остане скотна и да рађа потомство. Ако дође до поремећаја, фармери треба да потраже ветеринарску интервенцију. На успешан ток ђубрења у великој мери утичу правилна исхрана и нега као и други фактори.

Плодност је сложен процес код крава. У већини случајева зачећа, спајање јајета са сперматозоидом је успешно. У чак 80 до 90 одсто вештачко осемењавање крава доводи до зачећа, али се у великом броју случајева ембрион не смести у материцу. Због тога проценат стеоних крава по методи неповрата често остаје ограничен на око 55 до 65 одсто. Крава поново иде нагон после 21 дана. Ову такозвану рани ембрионални морталитет сељак често не примећује, али сматра да крава поново „тражи бика“ јер „семе није прикачило“. Разлог за рану смртност ембриона може се наћи у слабим ембрионима или материци која није у стању да прихвати ембрион, на пример због инфекције. То што крава поново иима нагон након 21. дана је углавном због људског фактора и исхране. Код високомлечних крава, здравље, стање тела и смештај морају бити одговарајући, иначе ће доћи до проблема са плодношћу.

За разлику од плодности, ако је способност репродукције изостала, то је неплодност, неплодност или стерилитет грла. Неплодност може бити примарна и секундарна.

Примарна неплодност је узрокована урођеним дефектима или наследним особинама. Секундарна неплодност се стиче током живота. Углавном је последица недовољне и неправилне исхране, неправилног држања тела, као и болести других органа. Неплодност се огледа у губитку млека код крава и губитку младих.

Узроци неплодности, неплодности или стерилитета:

– наследни поремећаји; телад могу имати урођене облике стерилитета (немају појединачне полне органе или је у питању недовољан и неправилан развој);

– женско теле у приплоду које је близанац са мушким телетом; у већини случајева женско теле ће бити неплодно;

– прехрањеност јуница; у просечним шталама вратови су често везани, па се препоручује да се што више крећу на свежем ваздуху и сунцу уз адекватну исхрану која одговара њиховом узрасту и категорији;

– грешке у исхрани крава (недовољна и неправилна исхрана), нарочито у зимском периоду, могу довести до јалости крава (тзв. гладни стерилитет), а такво стање може трајати све док краве не пређу на зелену исхрану или начин држања на пашњацима;

– недостатак фосфора у оброцима преживара, што је посебно изражено у сушним годинама када је смањен принос крме (која такође нема довољно минералних материја); фосфор игра важну улогу у развоју полних органа, недостатак овог минерала изазива поремећај функције јајника и материце, што резултира привременом или трајном неплодношћу;

– код старијих крава лигаменти материце временом слабе, тако да материца (матерница) пада надоле;

– држање грла у тамним и влажним шталама;

– флуктуација такође погодује настанку стерилитета;

– у случају запаљења гениталних органа, чак и ако дође до оплодње, плод се не може задржати и наставља да се развија на упаљеној слузокожи, што резултира његовом смрћу.

Неплодност крава и јуница веома негативно утиче на рентабилност производње на фармама, јер доводи до смањења производње сировог млека и великих додатних трошкова.

Свјетлана Мичић

Извор: https://pssrs.net/reproduktivni-poremecaj-kod-krava/

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.