Јагоде су прво свеже воће у сезони и једно од омиљених већине људи. Међутим како људи воле сочне, црвене и здраве бобице воле их и разне штеточине које могу да направе велику штету у засаду. Да бисте то спречили ево неколико савета како да их заштите.

1. Жица
Проблеми са штеточинама у јагодама почињу практично одмах након цветања када се заметне плод. Што је плод већи и сочнији биће ближе земљи и тако ће лакше бити доступан штеточинама. Да бисте ово спречили потребно је да плодове издигнете изнад тла. За ово може да вам послужи мало жице од које ћете направити подупирач како бисте плодове издигли изнад земље.

2. Висеће јагоде
Поједини узгајивачи су се досетили па јагоде саде у висеће саксије које могу да држе високо изнад земље и домашаја штеточина. Ово није лоша идеја, али под условом да немате пуно јагода односно да их гајите само за сопствене потребе. Већи засади и производња на овај начин није могућа.

Илустрација: Јагоде изнад земље штите од штеточина и корова, а лакше су за бербу јер нема савијања

3. Јагоде изнад земље
Уколико планирате да подигнете засад јагода можете да размислите да их засадите на “висни”. То практично значи да леје са земљом направите на гредицама које могу бити постављене и до метар изнад земље на специјалним држачима. На овај начин имаћете више бенефита. Држаћете штеточине подаље од засада, али нећете имати ни проблем са коровом. Осим тога кад дође сезона брања лакше и брже ћете их обрати јер нећете морати да се савијате до земље.

4. Природна заштита
Уколико се бавите органским узгојем јагода већ у старту имате сужен избор средстава које можете да користите против штеточина. Можете да покушате са кором од банане, сирћетом и талогом од кафе. Само водите рачуна да сирће сипате подаље од самих јагода како не би доспело у корен биљке и оштетило га. Што се тиче талога од кафе он је уједно и природно ђубриво које неће оштетити јагоде, али ће држати подаље штеточине.

Илустрација: Фолија штити јагоде од корова, али и штеточина

5. Фолија

Један од проверено добрих начина заштите је и узгој јагоде на фолијама. Филје се постављају пре садње, па јагода ниче изнад фолије. На овај начин се спречава појава корова, земља дуже задржава влагу, а сами плодови су одвојени од тла, па су самим тим мање доступни штеточинама.

6. Друге биљке за заштиту
Познато је да штеточине не подносе мирис одређених биљака због чега их заобилазе у широком луку. Управо то је и начин да заштитите своје јагоде. У непосредној близини јагода засадите невен, лаванду, мачју траву и власац који неће нашкодити јагодама, али ће зато држати штеточине далеко од засад.

Избор: Агробизнис магазин

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.