Орахово уље, добијено из језгра ораха, представља драгоцен производ са бројним здравственим користима. Осим што је популарно у кулинарству, орахово уље се често користи и у традиционалној медицини због својих нутритивних и терапеутских својстава.

Како се производи орахово уље?

Орахово уље се производи из језгра ораха, која се бере када орах дозри. Квалитетан плод ораха кључан је за висококвалитетно уље. Целе плодове је потребно добро осушити како би се смањила влага. Након тога, ораси се ломе како би се искористило језгро за добијање уља које се може добити хладним пресовањем што је и најпопуларнија метода јер се овим начином чува већи део хранљивих састојака. Приликом овог процеса, користе се специјалне пресе па се притисаком на орах, издваја уље. Након добијања уља потребно је да се елиминишу нечистоће и седимент па се уље филтрира. И последњи корак је паковање ораховог уља у стаклене тамне боце како би се очували његова свежина и хранљиве вредности.

Узгој ораха може захтевати значајна почетна улагања у саднице, радну снагу, ђубриво и систем наводњавања. Али имајте у виду да од подизања засада до првог пуног плодоношења треба да прође у просеку од 10 до 15 година што је инвестиција за поколења. Због тога уколико вам је фокус само на произвидњи уља тада имајте у виду да набавите извесну количину језгра ораха или јефтинију варијанту да погодите откуп целог рода рецимо од неког ко има орахе а не зна шта ће са њим, што је на жалост чест случај. А још јефтинија опција је да скупљате дивљи орах којег има на сваком кораку али ово није опција за производњу веће количине.

Илустрација: Од 10 кг ораха добије се око 3 до 4 кг ораховог уља

КОЛИКО СЕ ДОБИЈЕ УЉА ОД 10КГ ОРАХА?

Приликом хладног пресовања ораховог уља, процењује се да се добија око 30-40% уља у односу на тежину сировог материјала. Дакле, ако имате 10 кг ораха и примените хладно пресовање, могли бисте очекивати да добијете отприлике 3-4 кг ораховог уља. Важно је напоменути да ова процена може варирати у зависности од различитих фактора, укључујући сорту ораха, степен зрелости, услове узгоја и методе прераде.

Цена сировог ораха варира у зависности од региона, сорти и квалитета. Више цене обично имају органски узгојени ораси али куповати органски орах је само маркетиншки трик јер је мање више већина ораха који се може наћи произведен скоро без икакве заштите или пак уколико је обављена третмани су били ретки а каренца покривена временом зрења ораха.

Опрема за прераду где је преса одређени трошак, мада се могу наћи половне и амбалажа су свакако основне ставке. Лепша амбалажа је атрактивна, она привлачи купце али подиже трошкове.

Цена ораховог уља зависи од квалитета и методе производње. Органско хладно пресовано уље обично има вишу цену на тржишту и нека оптимална цена у малопродаји за 250мл је у просеку од 6 до 8 евра.

Па из овога можете сами да извучете пројектовану добит у зависности од количине коју прерадите.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/02/10/orahovo-ulje-proizvodnja-prodaja-i-dobit/

ФОТО: Pixabay

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.