Од 1. јануара пољопривредници ће моћи да, према новом правилнику који су донели министар финансија и министарка пољопривреде, затраже поврат акцизе коју су платили на дизел и биогориво, уз бројне услове, пренео је данас Н1.

Нови правилник је ступио на снагу, али ће се примењивати од 1. јануара 2024. Прописом је предвиђено да ће пољопривредници поврат акцизе моћи да остваре за, највише 100 литара нафте и биогорива.

Постоји и ограничење у погледу површине земљишта које се обрађује, а гледаће се колико је горива потребно за обраду засејаних или засађених површина земљишта под конкретном биљном културом, до највише 100 хектара.

Да би поднели захтев за поврат акцизе, пољопривредници ће морати да поседују и фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати и број пољопривредног газдинства.

Фискални рачун, прецизира се „мора да садржи податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива“.

„Захтев за остваривање права на рефакцију плаћене акцизе, у складу са овим правилником, подноси се министарству, надлежном за послове пољопривреде, Управи за аграрна плаћања, избором и попуњавањем одговарајућег електронског обрасца захтева, у онлајн форми, непосредно у оквиру софтверског решења е-аграр“, наводи се у правилнику.

Правилником се прописује и шта се све уноси у тај електронски образац захтева, што између осталог укључује и датуме и количине купљеног горива, као и бројеве тих фискалних рачуна који се односе на конкретну куповину.

Уноси се, такође, и назив катастарске општине, број и површина катастарске парцеле засађене под одговарајућом биљном културом за коју је извршена набавка деривата нафте и биогорива за пољопривредне сврхе и други подаци.

„По пријему захтева Управа спроводи административну контролу упоређивањем података са подацима из регистара и службених евиденција“, стоји у правилнику.

Како се српски производи котирају у свету и шта се највише тражи?

Пољопривредници имају право на жалбу у року од 15 дана од дана достављања решења.

Ако пољопривредник поврат плаћене акцизе оствари на основу нетачних података, новац ће морати да врати са затезном каматом, а пољопривредно газдинство му се ставља у пасиван статус, па неће имати право ни на какве субвенције док тај новац не врати.

А, ако у рачуници погреши држава и врати му више новца него што је требало пољопривредник ће опет морати да врати новац са каматом, али нема забрану на друге субвенције док то не учини.

Извор: Крстарица (Бета)

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.