Када је у питању узгој парадајза, правилна прихрана може направити велику разлику у количини и квалитету рода. Један од најбољих начина да обезбедите вашим биљкама све потребне хранљиве материје је коришћење пепела, који вас неће коштати ни динара.

Пепео као природна прихрана
Пепео, нарочито онај добијен сагоревањем дрвета, богат је калијумом, калцијумом, фосфором и микроелементима. Ове супстанце су кључне за здрав раст парадајза и формирање плодова. Ево како да правилно користите пепео у вашој башти:

Пепео треба да буде сув и хладан пре него што га употребите. Пре садње, поспите танки слој пепела по земљишту где ћете садити парадајз. Лагано га умешајте у земљу како бисте обезбедили равномерно распоређивање хранљивих материја.

Илустрација: Пепео као прихрана је врло јефтин начин у производњи парадајза

Прихрањивање током раста
Након што биљке почну да расту, можете додатно посипати пепео око биљака. Пазите да пепео не дође у директан контакт са стабљикама како бисте избегли могуће опекотине.

Припрема течне прихране
Помешајте шаку пепела са 10 литара воде и оставите да одстоји 24 сата. Користите ову течност за заливање биљака једном у две недеље.

Предности коришћења пепела
Пепео помаже у балансирању пХ вредности земље и побољшава њену структуру. Пепео може деловати као природни репелент за штеточине попут пужева. Користећи пепео, смањујете потребу за комерцијалним ђубривима, што доноси уштеду.

Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/87250/kako-besplatno-udvostruciti-rod-paradajza-najbolja-prihrana-koja-vas-nece-kostati-ni-dinar/vest

sr_RSSerbian
Close

Cart

Нема производа у корпи.